LIFESTYLE 4 februarie 2015

Care sunt fructele şi legumele cu cele mai multe pesticide

de Covasna Media | 337 vizualizări

Merele şi roşiile sunt primele pe lista fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide. Un sfert din produsele vândute clienţilor conţin reziduuri de pesticide, spun inspectorii sanitar-veterinari. Importurile masive de fructe şi legume de peste graniţă contribuie la această statistică negativă, pentru că mâncăm produse cultivate în pământ românesc doar şase luni pe an.

Aspectul frumos al alimentelor ascunde uneori suprize mai puţin sănătoase. Într-un top realizat de o asociaţie americană, merele şi strugurii au nu mai puţin de 15 tipuri de pesticide. Urmează, roşiile cu 13 pesticide.

Merele se află în topul listei de fructe care conţin cele mai multe pesticide. Pentru a evita fructele cu un nivel crescut de pesticide, specialiștii recomandă să le cumpăram de la fermierii români sau din magazinele ecologice.

La ultimele controale inspectorii sanitar-veterinari au descoperit că merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide, iar grepfrutul şi roşiile între 2 şi 5 tipuri. Cele mai multe produse analizate proveneau din Turcia. Importurile de legume şi fructe sunt mari, cu atât mai mult cu cât producţia locală poate fi vândută în pieţe doar jumătate de an. În restul perioadei sunt cumpărate fructe si legume din import de peste 300 de milioane de euro.

Puţini sunt însă românii care ţin cont de provenienţa produselor. Şi pentru că mulţi mănâncă fără să ţină cont de pericole, se pot îmbolnăvi.

Specialiştii recomandă să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le mânca şi să îndepărtăm coaja.

Fructele şi legumele cu cele mai multe pesticide:

1. Măr

2. Ţelină

3. Roşiile cherry

4. Castraveţii

5. Strugurii

6. Ardeiul iute

7. Nectarinele

8. Piersicile

9. Cartofii

10. Căpşunele

11. Ardeiul gras

12. Napi

13. Dovleac

Fructele şi legumele cele mai curate:

1. Sparanghel

2. Avocado

3. Varză

4. Pepene galben

5. Porumb dulce

6. Vinete

7. Grapefruit

8. Kiwi

9. Mango

10. Ciuperci

11. Ceapă

12. Papaya

13. Mazăre

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.