LIFESTYLE 4 martie 2014

Care este cel mai scump oraş din lume

de Covasna Media | 365 vizualizări

Singapore a urcat cinci poziţii în topul celor mai scumpe oraşe ale lumii, ajungând astfel pe locul întâi, ca urmare a întăririi monedei şi a preţurilor în continua creştere, arată un raport al Economist Intelligence Unit (EIU).

Oraşul-stat Singapore a devansat, astfel, Parisul, Oslo, Zurich şi Sydney, în timp ce Tokyo, plasat până acum pe prima poziţie, a căzut până pe poziţia a şasea în clasament, ca urmare a prăbuşirii yenului, arata raportul citat de Incont.ro.

Raportul pe care EIU îl realizează de două ori pe an compară preţurile produselor şi serviciilor cum ar fi mâncare, haine, transport sau costurile educaţiei din 131 de oraşe, folosind New Yorkul ca punct de referinţă.

Singapore, un oraş mai mic decât New York, a înregistrat un record în ceea ce priveşte creşterile de preţuri la locuinţe, pe fondul creşterii numărului bogaţilor şi a fluxului de străini care se stabilesc în zona.

Expansiunea industriei de private banking de pe insulă şi prezenţa birourilor regionale ale marilor companii ale lumii care au adus cu ele talente de top şi executivi seniori au dus la o explozie a câştigurilor.

Dolarul singaporez s-a întărit cu mai mult de 35% în ultimii 10 ani, în timp ce inflaţia anuală s-a situat undeva în jurul valorii de 2,8%, comparativ cu 1%, în deceniul anterior, potrivit datelor citate de Bloomberg. Naţiunea din sud-estul Asiei a devenit a cincea cea mai scumpă zonă pentru expaţi, în 2014, potrivit unui studiu Mercer.

Costurile cu transportul în Singapore sunt de aproape trei ori mai mari ca cele din New York, iar hainele sunt mai scumpe ca brandurile de lux europene.

Cei care vor să-şi cumpere o maşină în Singapore plătesc pentru accize şi înregistrare de două ori mai mult decât valoarea de piaţă a autovehiculului. Este nevoie, de asemenea, să liciteze pentru permisul de conducere, în condiţiile în care numărul acestora este limitat de Guvern, în încercarea de a reduce poluarea şi aglomeraţia din trafic.

„Comparativ cu alte ţări, preţurile maşinilor sunt la niveluri astronomice. Piaţa muncii este greu accesibilă şi în continuă transformare şi credem că inflaţia va fi cea mai mare preocupare în următorii doi ani”, spune Michael Wan, economist la Credit Suisse, filiala locală.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.