LIFESTYLE 16 septembrie 2014

Cărbunele vegetal, leacul neștiut

de Covasna Media | 449 vizualizări

Un remediu mai puțin cunoscut la noi, cărbunele vegetal a fost folosit de către vechii egipteni încă de acum 2.000 de ani pentru dezinfectarea rănilor. Însă, potrivit clicksanatate.ro, acesta nu este singurul beneficiu pe care-l are mica pastilă închisă la culoare.

Cărbunele vegetal sau medicinal poate fi achiziționat din farmacii sau din magazinele cu produse naturiste, și este un remediu des folosit în medicina de urgență în cazul intoxicațiilor cu diverse chimicale sau în cel al supradozei de medicamente. El are o capaci­tate extraordinară de absorbție și neutralizare a substanțelor toxice, efectele sale adverse fiind destul de reduse.

Este format din diverse substanțe vegetale (lemn de tei, viță de vie,coji stratificate de nucă de cocos) nu are gust sau miros specific. Se poate prezenta sub formă de pastile sau pudră, care are o compoziție fină.

Previne intoxicațiile

Datorită capacității sale absorbante, cărbunele medicinal împiedică stomacul să rețină substanțele toxice, care mai apoi să ajungă în sânge și să afecteze alte organe. Este recomandat să iei 1-2 capsule de cărbune vegetal, în maximum jumătate de oră după ce ai ingerat substanțele toxice. Cărbunele vegetal nu este eficient în cazul substanțelor precum soda caustică, alcool, acid boric sau litiu.

Bun în caz de infecții

Nici capacitățile sale antiinflamatoare nu trebuie ignorate, el putând fi utilizat în cazul unor infecții ale pielii cauzate de înțepături de insecte sau de contacul cu substanțe chimice. Îți poți prepara o pastă dezinfectantă dintr-o parte pudră de cărbune medicinal, o parte semințe de in și apă fierbinte. Amestecă ingredientele până obții o pastă, pe care o aplici pe zona afectată.

Acoperă zona cu o folie alimentară și cu un prosop gros. Lasă să acționeze cel puțin 4 ore. Spală zona și aplică o pungă de gheață încă 30 de minute. Repetă tratamentul până la dispariția oricărui semn de infecție.

Util în tulburări digestive

Dacă suferi des de indigestie, balonare și diaree, cărbunele medicinal îți poate fi de folos, deoarece curăță sistemul digestiv. Acesta absoarbe atât substanțele toxice, cât și unii microbi, prevenind astfel neplăcerile digestive. Pentru a profita de capacitățile sale terapeutice este indicat să iei pe zi echivalentul a 500-600 mg de cărbune, după mesele principale.

Poate reduce colesterolul „rău“

Printre numeroasele proprietăți ale cărbunelui vegetal se numără și scăderea colesterolului „rău“ din sânge, dar și al trigliceridelor. Astfel îți vei proteja inima, ficatul și creierul, iar riscul de a suferi de boli cardiovasculare sau de a fi victima unui atac vascular celebral este mult mai mic.

Precauții

Consumat în exces și fără supra­veghe­rea unui medic specialist, cărbunele medicinal poate împiedica absorbția substanțelor nutritive de către organism. De asemenea, este posibil ca și efectul benefic al unor medicamente să fie diminuat, deoarece substanța activă din acestea va fi absorbită de către cărbunele vegetal.

Între administrarea cărbunelui și a altor medicamente trebuie să treacă o durată de 3 ore.Vizita la medic este obligatorie dacă după ingerarea cărbunelor apar dureri abdominale puternice, întrucât există riscul unui blocaj intestinal.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.