LIFESTYLE 20 ianuarie 2015

Când să te laşi de fumat, ca să trăieşti cu 10 ani mai mult

de Covasna Media | 527 vizualizări

Efectele nocive ale fumatului sunt arhicunoscute. Dar abia acum devin cunoscute beneficiile renunţării la fumat, iar un studiu efectuat în Germania ne arată şi de ce nu este niciodată prea târziu să ne lăsăm de acest viciu.

Renunţatul la fumat, chiar şi dacă am trecut de vârsta a doua, aduce numeroase beneficii sănătăţii noastre. Practic, dacă renunţăm la ţigări, scădem riscul de a suferi de un infarct sau de un atac vascular-cerebral cu peste 40%, scrie lyla.ro.

Cifrele contează enorm cu atât mai mult cu cât atacul de cord şi cel vascular-cerebral (AVC) sunt printre principalele cauze de deces direct din România, survenite pe fondul altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, spre exemplu.

Aşadar, chiar dacă sănătatea nu mai este de fier ca la vârsta de 20 de ani, renunţatul la fumat ne va ajuta să reducem riscul producerii un infarct sau al unui AVC. Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare pentru Cancer din Germania au ajuns la această concluzie, după efectuarea unui studiu pe aproximativ 9.000 de nemţi cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani. Cercetarea pe fiecare participant la studiu a durat zece ani.

„Am descoperit că fumătorii sunt mult mai expuşi bolilor de inimă de la vârste tinere, comparativ cu cei care nu au fumat niciodată sau au renunţat la viciu”, a afirmat profesorul Hermann Brenner.

„Renunţarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani ne salvează 10 ani din viaţă pe care, altfel, i-am fi pierdut prin susţinerea viciului”, a adăugat profesorul-coordonator al studiului, Prabhat Jha.

Studiul atestă, practic, că nu este niciodată prea târziu să ne lăsăm de fumat, chiar şi la vârsta a doua, dacă ne dorim o viaţă mai sănătoasă şi la vârste înaintate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.