LIFESTYLE 14 iulie 2015

Câinii ar putea fi folosiţi pentru detectarea cancerului

de Covasna Media | 318 vizualizări

Un studiu recent, publicat în revista de profil New Scientist, demonstrează că unii câini ar putea fi folosiţi pentru detectarea tumorilor canceroase. Ei au o abilitate deosebită în a mirosi aceste tumori.

Numeroase relatări despre câini care au depistat cancerul la stăpânii lor, mirosind insistent anumite părţi ale corpului, există de foarte mult timp. Acum, cercetătorii au analizat ştiinţific acest fenomen, scrie Psychology Today.

În cadrul unui experiment, un labrador pe nume Ollie a fost pus să miroasă mostre de urină de la oameni care sufereau de diferite forme de cancer. Ollie a dat un răspuns corect în peste 90% dintre cazuri. Ollie şi alţi câini folosiţi pentru diagnosticul cancerului pot afla informaţii despre boală dacă miros compuşi volatili organici, care indică anumite boli. Aceste substanţe sunt secretate în urină, transpiraţie şi chiar în respiraţia oamenilor.

Compuşii organici volatili reflectă procesele metabolice din celulele noastre şi, combinate, conferă fiecărei persoane un miros specific, unic. Mirosul se modifică însă în cazul unor boli, pentru că o celulă bolnavă are un metabolism diferit de una sănătoasă.

Câinii pot detecta în acest fel chiar şi cancerul în stadiu incipient, care nu este detectat prin alte forme de analiză, cum este, de exemplu, cancerul de prostată. Un experiment similar făcut pe câini la un spital din Milano a demonstrat că ei au detectat corect pacienţii cu cancer de prostată în 98% dintre cazuri. Marja de eroare a acestor animale a fost mult mai mică decât cea dată de testele clasice.

În prezent se fac experimente pentru a vedea dacă un câine poate detecta în faze incipiente şi alte forme de cancer, care de obicei nu are simptome la început: cancerul mamar, de colon, de plămâni, ovarian. Datorită mirosului lor extrem de fin, câinii poti simţi anomalii care scapă cercetătorilor. George Preti, de la Universitatea de Stat Pennsylvania, consideră chiar că aceste animale pot oferi un diagnostic mult mai sigur decât orice instrumente folosite de medici, pentru depistarea cancerului de plămâni.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.