LIFESTYLE 16 aprilie 2014

Bunătăţi de Paşte: când se fac pasca şi cozonacii

de Agerpres | 14924 vizualizări

Copturile speciale pascale: pasca, cozonacii cu mac și nucă și babele se prepară de obicei în Joia Mare.

Pentru creștini, pasca este cea mai importanta coptură rituală a Paștilor. Ea se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă. Cel mai adesea, pasca are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se așează aluatul împletit din două sau trei sucituri, din aluat împletit, având la mijloc o cruce, și se lasă totul la crescut. În mijlocul tăvii se așează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii și stafide. Peste brânză se face o cruce, din același aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou și se coace în cuptorul încălzit.

Pasca și cozonacii se mai pot prepara și în Sâmbăta Mare, din ajunul Sfintelor Paști, fiind duse, apoi, la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite. Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără știrea lor. Întrebându-l pe Hristos când vor fi Paștile, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om.

Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau și nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special și se aruncau în Sâmbăta Paștilor pe o apă curgătoare, crezându-se că, astfel, găinile și puii aveau să fie păziți de uliu peste vară. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de știre Blajinilor — popor mitic care trăia sub pământ — că se apropie cea mai mare sărbătoare a creștinilor.

În Bucovina, copturile specifice acestei sărbători sunt cozonacii cu mac și cu nucă. Se mai face baba, care este o coptură specială făcută din aluat de cozonac. Forma în care se coc babele este tronconică, după ce răstoarnă baba, rămâne un loc gol, care se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Când se pune în coșul pascal, în acea gaură se așează un ou roșu. Coșul pascal este pregătit în Sâmbăta Mare și este dus la biserică de bărbat, deși e pregătit de femeie. În interiorul coșului se pune pasca, o babă, cozonac, carne sau drob de miel, salată de sfeclă roșie și hrean, produse din carne de porc, făcându-se astfel legătura între sărbătoarea pascală și cea a Crăciunului.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.