Beneficiile trezitului devreme
Trezitul devreme este un curent privind stilul de viaţă venit din Statele Unite. Celebrităţi precum Michelle Obama sau Anna Wintour, redactor-şef al revistei Vogue, sunt adepte ale trezitului în zori şi afirmă că este cheia succesului în viaţă. Deşi pare un chin pentru mulţi dintre noi, medicii spun că totul depinde de obişnuinţă, iar dacă durata somnului este suficientă, trezitul devreme poate deveni un mod de a ne păstra sănătatea, scrie adevarul.ro.
Mic dejun sănătos
Cercetările medicale au confirmat că persoanele care se culcă şi se trezesc devreme au mai multe şanse de a-şi menţine sănătatea. Trezitul dis de dimineaţă îţi oferă timp pentru a lua micul dejun în fiecare zi. Or, acesta este unul dintre cele mai importante obiceiuri pentru sănătate.
Mai multă mişcare
Odată cu trezitul la ore matinale vei avea timp pentru un alt obicei benefic sănătăţii: mişcarea. În plus, exerciţiile fizice te ajută să îţi menţii un nivel de energie optim pe tot parcursul zilei. Totodată, senzaţia de înviorare şi atitudinea pozitivă, obţinute după ce facem mişcare, vor face parte din cotidian.
Mai puţin stres
Persoanele care se culcă târziu şi se trezesc tot târziu sunt în permanenţă pe fugă, sub presiunea timpului, iar stresul este la ordinea zilei. Pe când trezindu-te devreme în fiecare dimineaţă vei avea timp pentru un început de zi în linişte şi relaxare. Îţi vei organiza mai bine ziua, vei evita aglomeraţia din trafic şi întârzierea la serviciu.
Somn odihnitor
Trezitul de dimineaţă, în fiecare zi la aceeaşi oră, normalizează orologiul biologic intern. Ritmul de veghe-somn se stabilizează, iar insomniile dispar. Astfel se va îmbunătăţi calitatea somnului în timpul nopţii, iar dimineaţa te vei trezi cu un tonus bun şi cu optimism.
Timp liber
Cine se trezeşte devreme de dimineaţă are mai mult timp liber în care să se relaxeze după o zi de muncă. După-amiaza sau seara vei putea să te ocupi de pasiunile tale sau pur şi simplu să petreci momente plăcute alături de familie.
Cum să te trezeşti dimineaţa?
Nu te trezi din prima zi de la ora 5.00. Nu face schimbări bruşte. Începe prin a te trezi doar cu 15-30 de minute mai devreme decât de obicei. Obişnuieşte-te o săptămână cu acest program. Apoi trezeşte-te cu încă 15 minute mai devreme şi continuă până vei ajunge la ora propusă.
Obişnuieşte-te să adormi mai devreme. Renunţă la obiceiurile care te ţin treaz: privit la televizor, navigare pe internet, facebook. Dacă simţi că nu te ia somnul, citeşte câteva pagini, iar pe măsură ce vei adopta noul program, poţi constata că vei adormi mult mai repede decât credeai.
Cel puţin în primele zile, găseşte un motiv bun pentru a te trezi de dimineaţă. Planifică să faci ceva devreme care este important sau care îţi face mare plăcere. Acest lucru te va motiva să te trezeşti. Recompensează-ţi trezitul devreme. O cană cu cafea bună, un ceai fin, un mic dejun gustos sau pur şi simplu privitul răsăritului pot face trezitul de dimineaţă plăcut şi normal. În general, este bine să foloseşti în avantajul tău timpul pe care îl obţii trezindu-te devreme. Până la ora 7 poţi constata că realizezi mai mult decât alţii într-o zi întreagă.