LIFESTYLE 17 decembrie 2014

Becurile economice emană substanţe care duc la cancer?

de Covasna Media | 432 vizualizări

Temerile au fost reaprinse cu privire la sigu­ranţa folosirii becurilor economice, după ce un grup de oameni de ştiinţă a avertizat că acestea conţin substanţe chimice cauzatoare de cancer.

Potrivit bzi.ro, raportul lor recomandă ca becurile să nu fie lăsate într-o stare de funcţionare pentru perioade mai lungi de timp, în special aproape de zona capului cuiva, deoarece acestea emit materiale toxice când se află în stare de funcţionare. Peter Braun, cercetătorul care a efectuat testele de laborator în cadrul Alab Berlin, a declarat: „Este important că astfel de substanţe chimice să fie ţinute cât mai departe posibil de mediul uman.”

În ciuda sfaturilor primite din partea specialiştilor, Uniunea Europeană a ales să inter­zică comercializarea becurilor in­candescente în urmă cu mai mulţi ani de zile. Oamenii de ştiinţă germani susţin că mai multe tipuri de substanţe chimice cancerigene şi toxice sunt eliberate atunci când aceste becuri florescente compacte se află în funcţiune, printre care fenol, naftalină şi stiren. Andreas Kirchner, membrul Federaţiei Germane a Inginerilor, a declarat: „…smogul electric se dezvoltă în jurul acestor lămpi.”

Fenolul, un solid alb cristalin, uşor toxic, este utilizat în fabricarea unor produse chi­mice şi este obţinut din gudronul de cărbune

Naftalina, un compus cristalin alb volatil, obţinut prin distilarea gudronului de cărbune, dincolo de cunoscuta sa utilizare este folosită şi la fabricarea unor produse chimice

Stirenul este o hidrocarbură lichidă nesaturată, obţinută ca un produs secundar al petrolului.

Mercurul, o neuro­toxină foarte puternică, poate afecta creierul, ficatul, rinichii şi sistemul nervos central. Sugarii şi copiii mici sunt deosebit de vulne­rabili la efectele toxice ale acestei substanţe. Chiar şi în cazul cantităţilor reduse, mercurul poate provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv afectarea gravă a funcţiilor motrice, a abilitaţilor cognitive şi emoţionale. Expunerea îndelungată poate cauza probleme mult mai grave de sănătate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.