LIFESTYLE 19 noiembrie 2014

Băuturi calde pentru zile reci

de Covasna Media | 535 vizualizări

Vinul roşu cu scorţişoară vindecă...

...răcelile. Vinul roşu conţine o substanţă renumită deja pentru proprietăţile ei: res­vera­trolul. Acesta este un antioxidant care protejează celulele sănătoase ale corpului de virusuri şi bacterii. Scorţişoara conţine un antioxidant care, împreună cu cel din vinul roşu, are efect descongestionant şi antiinflamator la nivelul aparatului respirator.

...şi durerile în gât. Dacă te doare în gât, un pahar de vin roşu în care ai presărat scorţişoară şi ai adăugat o linguriţă de miere, îţi va calma durerea. În cazul unei dureri acute, ia o linguriţă de miere amestecată cu scorţişoară şi nu bea nimic 30 de minute. Scorţişoara are efect antiseptic şi de anestezic local.

Ciocolata caldă opreşte...

...tusea seacă. Ce poate fi mai sâcâitor ca o tuse seacă? Un remediu absolut delicios pentru această afecţiune este ciocolată neagră caldă. Nu cea cumpărată la plicuri, ci cea preparată acasă din câteva pătratele de ciocolată neagră şi din puţin lapte. Ciocolata conţine teobromina, o substanţă prezentă în boabele de cacao.

Recent, cercetătorii londonezi au des­coperit că această substanţă este un excelent antitusiv. Ei au aflat şi că este cu 33% mai puter­nică decât codeina, medicamentul cu care se tratează de obicei tusea seacă. Aşa că ori de câte ori tusea îţi dă de furcă, ai un motiv în plus să te răsfeţi cu o ciocolată caldă, scrie bzi.ro.

Cataplasma cu făină de in reduce...

...simptomele bronşitei. Într-o tigaie pui 200 ml de apă şi 5 linguri de făină de in. Laşi să fiarbă amestecând mereu până obţii o pastă. O laşi să se răcească puţin, apoi o pui într-o pânză curată şi o aplici pe piept. Făina de in are proprietăţi antiseptice şi calmante, reducând accesele de tuse şi eliberând căile respiratorii.

Mai poţi aplica şi o cataplasmă cu sare grunjoasă caldă, atunci când ai bronşită. Pe lângă faptul că îţi calmează tusea, aburii degajaţi de sare îţi desfundă nasul. Atenţie! Atunci când aplici o cataplasmă pe pieptul copilului, verifică pe antebraţ cât este de fierbinte aşa cum făceai cu biberonul, şi nu o aplica direct pe piele, ci peste hăinuţe.

Supele calde...

...distrug bacteriile şi virusurile. Dacă ai răcit şi tuşeşti, înainte să ajungi la medic mănâncă o supă caldă preparată cu ceapă, ţelină şi cu multe verdeţuri, în special mărar şi pătrunjel. Acestea conţin o mulţime de substanţe antibiotice naturale ce au efect antiinflamator şi calmant.

Supa caldă este un pansament pentru gât şi pentru căile respiratorii prin efectul ei termic: bacteriile şi virusurile nu rezistă la temperaturi ridicate. Şi ar mai fi un secret: pentru că legumele şi verdeţurile sunt deja fierte, digestia este mai uşoară, iar substanţele active ajung mai uşor în organism.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.