LIFESTYLE 27 octombrie 2014

Bârfa are un efect benefic asupra noastră

de Covasna Media | 487 vizualizări

O echipă de cercetători olandezi, coordonaţi de doc­toran­dul de origine română Elena Martinescu, a aflat în urma unui studiu că bârfa, indiferent dacă este pozitivă sau negativă, are un efect benefic asupra noastră.

Atunci când vorbim despre alţii, de bine sau de rău, ne comparăm cu ei şi astfel câştigăm mai multă încredere în noi şi ne auto-evaluăm pozitiv.

Ea spune că femeile care aud bârfe nega­tive tind să fie mai reţinute, să se auto-protejeze, temându-se proba­bil că vor fi la rândul lor vorbite de rău.

În schimb, bărbaţii sunt mai temători când aud discuţii pozitive despre alţii, pentru că se compară cu aceştia şi îi consideră rivali, potenţiale ameninţări.

Bârfa este o sursă importantă de informare indirectă, ajutând la rea­lizarea unor comparaţii cu alte persoane, ceea ce ne poate influen­ţa în final comportamentul.

Elena Martinescu precizează că nu trebuie să respingem acest stil de discuţie, ci să înţelegm că şi bârfa este o parte din viaţa noastră, dar că trebuie privită cu o atitudine criti­că.

Cercetarea încearcă să arate de ce bârfa este aşa de răspândită în societate şi de ce oamenii vor să ştie despre rea­lizările şi eşecurile altora.

Cercetarea arată că în cazul veştilor negative creşte ten­dinţa de auto-protecţie şi de auto-promovare, în timp ce în cazul informaţiilor pozitive apare o creştere a stimei de sine.

„Veştile pozitive ne arată cum ne putem îmbunătăţi propria viaţă. Informaţiile negative ne pot flata, pentru că arată că vedem cum alţii se descurcă mai greu ca noi, dar totodată ne sperie, pentru că prezintă un mediu nega­tiv, în care oricine poate fi la rândul său victimă a bârfelor”, spune psihologul.

Studii anterioare au arătat că, deşi femeile sunt consi­dera­te vinovate de răspândirea bârfelor, bărbaţii sunt cei care transmit primii informaţiile confidenţiale.

Cercetări recente au arătat că ei folosesc de obicei reţelele sociale pentru a spune ce-au aflat, în cel mult 3 ore de la aflarea veştii. Jumătate dintre cei chestionaţi au recunoscut că nu păstrează secretul mai mult de câteva minute.

În comparaţie, femeile păstrează un secret în medie 3 ore şi jumătate.

(descopera.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.