LIFESTYLE 16 decembrie 2015

Avertismentul medicilor: Riscul de a face diabet creşte foarte mult în adolescenţă

de Covasna Media | 649 vizualizări

Perioada adolescenţei este analizată adesea doar din prisma transformărilor sexuale prin care trece fiinţa umană. Medicii atrag însă atenţia părinţilor să nu se limi­teze doar la informaţii care privesc viaţa sexuală atunci când discută cu copiii lor deveniţi adolescenţi, ci să le vorbească şi despre hrană.

Potrivit specialiştilor, perioada dintre 14 şi 18 ani este numită şi perioada rezistenţei fiziologice la insulină. Acum copiii visează doar la dulciuri şi pâine albă, chipsuri şi pizza, iar comportamentul lor este explicat de mărirea cantităţii hormonilor de creştere. Riscul de a face diabet este cu atât mai mare cu cât se consumă mai multe dulciuri şi grăsimi, avertizează medicii, iar părinţii trebuie să îşi ajute copiii să se menţină pe drumul care le garantează sănătatea, scrie bzi.ro.

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să găsească o cale comună împreună cu adolescentul. Chiar dacă interdicţia de dulciuri, pâine albă, sucuri carbogazoase pare o idee bună, de puţine ori dă randament, pentru că alegerile lor sunt puternic influenţate de hormoni.

Strategia câştigătoare este să îi daţi mai degrabă informaţii clare despre modificările din corpul lui. Nu le interzi­ceţi alimente, ci insistaţi pe moderaţie. „Este normal să ai poftele astea, dar pizza o poţi împărţi cu prietenii, desfaci o pungă de cipsuri, o împarţi cu prietenii. Faci un exces, dar nu-l repeta”, recomandă dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Modificările psihice din adolescenţă sunt şi cele care determină o relaţie defectuoasă cu mâncarea. „Cumva în atitudinea lor de rebeliune apare şi această dorinţă, dorinţa de a mânca ce nu trebuie, combinată cu o nevoie către acest gust excesiv fie foarte gras, foarte sărat, foarte picant”, completează medicul.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.