Antibiotice naturale pe timp de iarnă
Una din metodele eficiente de a ajuta corpul în momentele de luptă cu o boală este aceea de a utiliza alimente naturale şi plante aromatice astfel încât să putem renunţa la a mai utiliza excesiv medicamente sintetice care ne fac mai mult rău decât bine. Şi da, există chiar antibiotice naturale foarte eficiente, dintre care usturoiul este cel mai cunoscut. Dar să vedem şi alte plante şi alimente benefice pentru organism atunci când acesta dă semne de boală.
Ceapa, un vindecător în anotimpul rece
Ceapa, arhicunoscută şi folosită în bucătăria românească, este un aliment cu un gust deosebit care are însă efecte antibacteriene şi antiseptice extraordinare. Se spune că ceapa este un mare vindecător astfel că, dacă am consuma ceapă crudă cât mai des, bolile sezonului rece ar sta departe. Asociată cu suc de lămâie de exemplu, ceapa s-a dovedit a fi un puternic antibiotic, eliminând chiar şi tulpinile rezistente de Escherichia coli. Dacă este lăsată o ceapă tăiată felii în bucătărie, are capacitatea de a proteja împotriva bacteriilor nedorite şi a păstra un mediu sănătos. Mai mult, o jumătate de ceapă pusă în frigider captează microorganismele din acest mediu fiind un bun barometru asupra „curăţeniei” unde se păstrează alimentele la rece. Dacă ceapa s-a înnegrit, atunci este cazul pentru o dezinfecţie a frigiderului.
Varza luptă contra infecţiilor
Varza albă este unul dintre alimentele vegetale foarte cunoscute pentru proprietăţile sale antimicrobiene ce pot distruge multe tipuri de boli. Proprietăţile antimicrobiene cresc dacă varza este pusă la fermentat. Însă consumul de varză în toate felurile, proaspătă, murată sau gătită este un ajutor recunoscut în păstrarea sănătăţii.
Mierea de albine, un antibiotic dulce
Din cele mai vechi timpuri mierea de albine a fost folosită în lupta contra infecţiilor. Recent, oamenii de ştiinţă au identificat un component în miere care este un antibiotic natural care ucide bacteriile nedorite din organism. Acest antibiotic natural este de fapt o proteină ce este adăugată de albine atunci când ele fabrică mierea în stup. Substanţa face ca sistemul imunitar să obţină un avantaj foarte important pentru o apărare completă împotriva bolilor.
Scorţişoara, ajutorul aromat
Numită pe drept cuvând „antibiotic natural” scorţişoara a fost folosită din cele mai vechi timpuri ca medicament pentru toate vârstele. Pură, scorţişoara de Ceylon poate opri E. Coli să se dezvolte şi distruge bacteriile rezistente. Cercetătorii de la Universitatea de Stat Kansas City au descoperit că scorţişoara nu acţionează numai ca un antibiotic natural, ci ajută şi la stimularea sistemului imunitar în diverse moduri. Recomandarea lor este să consumăm acest condiment în fiecare zi mai ales în perioadele reci ale anului atunci când organismul are nevoie de ajutor pentru a învinge bolile.
Salvie pentru stomac
Salvia este o plantă minunată, soluţie bună pentru problemele tractului respirator superior. Aceasta poate ajuta, de asemenea, la vindecarea bolilor de stomac, reduce febra natural şi îndepărtează răceala şi gripa.
Uleiul de cimbru, antifungic natural
O altă plantă foarte cunoscută şi în acelaşi timp foarte uzitată în bucătăria românească este cimbrul. Uleiul de cimbru este un antibiotic natural foarte eficient. Timolul din compoziţia uleiului de cimbru fac din acesta un anfungic şi antimicrobian de excepţie. Este unul dintre uleiurile pe care medicina modernă le foloseşte atunci când antibioticele clasice nu mai dau randament.
Sucul de cătină, energizant pentru sistemul imunitar
Cătina, unul dintre cele mai eficiente ajutoare naturale pentru sistemul imunitar, se poate aduna în aceste zile, mai ales că zăpada şi gerul nu au sosit încă. Componeţii din fructele de cătină fac din această plantă un adevărat miracol. Vitaminele, mineralele şi alte substanţe necesare corpului uman, adunate unic într-un singur fruct, ajută fiinţa umană să lupte cu boli dintre cele mai grave. Fructele de cătină se pot folosi stoarse - sub formă de suc -, contra răceilor sau în perioadele de refacere ale unui organism revenit după boală. Sub formă de ceai, cătina ţine din nou răceala departe, iar sub formă de ulei se poate administra ca un antibiotic natural foarte eficient.
Rămâne însă la alegerea fiecăruia dintre noi dacă doreşte să revină la calea naturală de vindecare şi la păstrarea mediului înconjurător cât mai curat şi lipsit de poluare, pentru ca vindecarea şi sănătatea să nu mai prezinte o problemă pentru specia umană.