Ajută sau nu cafeaua la slăbit?
Cofeina prezentă în cafea este cea mai consumată substanţa psihoactivă din lume. Acesta substanţă poate ajuta şi la pierderea kilogramelor în plus, crescând metabolismul.
Cafeaua conţine mai multe substanţe care pot influenţa metabolismul, scrie Care2. Cofeina este una dintre ele, aceasta stimulând sistemul nervos. Teobromina şi teofilina au şi ele legătură cu cofeina, având un efect stimulator.
Acidul clorogenic este o altă substanţă pe care o conţine cafeaua, ea putând ajuta la încetinirea absorbţiei carbohidraţilor.
Totuşi, cea mai importantă dintre acestea este cofeina, efectul ei asupra corpului uman fiind studiat în amănunţime de oamenii de ştiinţă.
Numeroase beneficii ale cofeinei
Cofeina blochează în creier un neurotransmiţător inhibitor denumit adenozină. Prin blocarea sa, cofeina creşte secreţia neurotransmiţătorilor dopamină şi norepinefrina. Trimite semnale la celulele grase pentru că acestea să descompună grăsimea.
Aceeaşi substanţă creşte şi nivelul de adrenalină din sânge, aceasta ajungând la ţesutul gras şi trimiţând semnale de descompunere a grăsimilor, urmată de eliberarea lor în sânge. Mai creşte şi rata metabolică cu aproximativ 3-11%, consumarea unei doze mai mari având un efect mai pronunţat asupra metabolismului. Urmarea este arderea grăsimii din corp.
Din păcate, efectul nu este atât de pronunţat în cazul persoanelor obeze şi al celor în vârstă.
Cofeina poate îmbunătăţi performanţele sportive ale oamenilor prin mobilizarea crescută a acizilor graşi din ţesuturile grase. Studiile arată că performanţa sportivă poate creşte şi ea cu 11-12% datorită cofeinei.
Totuşi, în timp, corpul uman nu mai reacţionează la fel la efectul cofeinei, însă această substanţă are capacitatea de a reduce pofta de mâncare şi de a ne ajuta să mâncăm mai puţin.