LIFESTYLE 14 septembrie 2014

Afectează ţigările electronice sănătatea?

de Covasna Media | 1736 vizualizări

Ţigările ucid mai mult de 5 milioane de oameni în fiecare an, însă mulţi se întreabă cât de sigure sunt ţigările electronice pentru sănătatea noastră?

Ţigările electronice s-au promovat pentru prima dată în anul 2003, iar acum este o afacere: se câştigă aproape 1,5 miliarde pe an, cu aproximativ 300 de branduri americane, 4 milioane de utilizatori în acest moment, jumătate fiind femei. Există mii de soiuri, în forme şi culori, unele au chiar un gust – căpşuni, mentă, etc. Cu toate acestea, fumul de ţigară ne afectează sănătatea şi îngălbeneşte dinţii şi pielea de la mâini.

Aproape 80% dintre consumatori cred că, folosind fumatul electronic, fac mai puţin rău organis­mului. Cei mai mulţi dintre ei sunt deja fumători care doresc acum să scape de acest obicei, mai ales persoane care au fumat mult şi au decis să încerce ceva nou, care cred că nu le face atât rău ca ţigările normale.

Ce conţin ţigările electronice?

Anatomia lor este foarte simplă. Ţigara electroni­că degajă vapori, aceştia fiind produşi prin încălzire, la o temperatură de circa 65º C, a e-lichidului (acesta conţine glicerină vegetală sau propilen glicol, apă, nicotină, arome), de către atomizor. Unele ţigări sunt de unică folosinţă, iar altele sunt reîncărcabile.

Acest tip de ţigări au mai mult de 4.000 de chimi­cale, dintre care multe sunt cancerigene, şi sunt conţinute în fumul de ţigară (amoniac, arsenic, gudron). Dar cel mai important ingredient este nicotina, care poate avea efecte neplăcute pentru viitor asupra organismului. Dependenţa de un astfel de stimulent poate duce la vasoconstricţie, creşterea tensiunii arteriale, reducerea fluxului sanguin la nivelul inimii, probleme respiratorii, tulburări în fazele de somn, depresie, diabet şi anumite tipuri de cancer. Poate provoca, de asemenea, ameţeli şi iritaţii.

Cel mai îngrijorător lucru este că nimeni nu poate fi absolut sigur cât de multă nicotină este conţinută în fiecare ţigară electronică, notează bewoman.ro. Ţigara electronică poate conţine între 1 şi 100 miligrame de nicotină (o ţigară convenţională conţine aproximativ 1 mg). Reţineţi că consumul de prea multă nicotină poate fi fatală.

Alte ingrediente pot fi apă, aroma şi propilen glicol. Acesta din urmă este un produs chimic care produce abur. Este recunoscut că este folosit drept conservant în produsele alimentare, cum ar fi salate şi îngheţată. Cu toate acestea, acest lucru este, de asemenea, un ingredient în antigel. Faptul că poate duce la afecţiuni pulmonare este un alt subiect controversat.

Care este concluzia?

Pentru moment, studiile au arătat că ţigările electronice nu sunt mai sănătoase decât cele normale şi că exis­tă doar 7% şanse să renunţaţi complet la fumat în acest mod. Cu toate acestea, dacă nu sunteţi fumător, este mai bine să nu încercaţi aşa ceva.

(bewoman.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Tigara electronica Vipercig, 24 septembrie 2015
toti cei care au renuntat la fumat cu tigara electronica se declarat mai sanatosi!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.