LIFESTYLE 30 martie 2014

Adevărul din spatele suplimentelor nutritive

de Covasna Media | 563 vizualizări

Mulţi cred că suplimentele nutritive sunt un fel de soluţie general valabilă care te poate pune la adăpost de unele suferinţe sau le poate vindeca.

Mai mult, unii au ajuns să considere că a lua vitamine este garanţia unei sănătăţi perfecte.

Reclama făcută suplimentelor nutritive nu este decât o strategie de marketing, fără nici o garanţie în ceea ce priveşte beneficiile reale pentru sănătate, iar realitatea este mult diferită de ceea ce spun reclamele. Iată o parte din adevărul din spatele suplimentelor nutritive, scrie Yahoo Shine.

O dietă echilibrată exclude necesitatea de a lua multivitamine şi suplimente minerale. Acestea sunt recomandate, cu adevărat, numai celor care suferă de boli cronice sau de incapacitatea intestinului de a asimila anumiţi nutrienţi.

Se consideră că femeile trebuie să primească după 40 de ani suplimente de calciu şi vitamina D şi A pentru a preveni osteoporoza, dar dietele bogate în calciu din surse naturale şi vitamina D produsă prin expunerea raţională la soare sunt la fel de eficiente.

Suplimentele cu vitamina A nu doar că nu sunt necesare, dar sunt deseori periculoase, pentru că doze excesive de vitamina A pot determina complicaţii renale şi hepatice, iar în cazul femeilor însărcinate poate duce la malformaţii congenitale.

Toate suplimentele cu fier ar trebui luate cu maximă prudenţă în condiţiile în care fierul poate avea ca efect intoxicaţii grave şi foarte greu de tratat.

Puţini sunt cei care ştiu că suplimentele nutritive conţin gluten, iar unii dintre coloranţii folosiţi are efect anticoagulant. În plus, există vitamine care sunt interzise unor persoane care primesc o anumită medicaţie sau celor care suferă de diferite afecţiuni, cum este vitamina K, de exemplu, care este interzisă celor care fac tratament cu anticoagulante sau celor care sunt predispuşi la accidente vasculare cerebrale sau coronariene.

În plus, efectele unora dintre aceste suplimente nutritive depind de momentul şi modul în care sunt luate. Suplimentele nutritive nu trebuie luate după masă, ci înainte de masă, doar cu apă şi niciodată cu lapte, ceai sau cafea.

Etichetele conţin, în scopuri comerciale, mesaje de genul „pentru femeile active” sau „pentru persoane peste 50 de ani”, dar aceste etichete nu înseamnă în fapt nimic, pentru că producătorii nu pot varia decât în nişte limite foarte mici compoziţia acestor suplimente nutritive, pentru că aşa impun forurile care reglementează industria medicamentului.

Mutivitaminele şi suplimentele nutritive au efecte secundare, dar despre acestea nu prea se vorbeşte. Pot da somnolenţa, pot provoca greaţă şi insomnie, după cum unii din compuşii lor pot determina apariţia unor forme de alergie sau reacţii adverse foarte greu de identificat.

Ca regulă generală, mai util sănătăţii generale decât a ne lua după reclame este ca suplimentele nutritive să nu fie niciodată luate fără sfatul medicului sau, măcar, al farmacistului.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.