Adevărul despre cancerul provocat de telefoanele mobile
Mitul că telefoanele mobile îţi pot cauza cancer cerebral face înconjorul lumii de cel puţin câteva ori pe an. Până acum nu au apărut studii care să confirme incontestabil legătura între cele două, însă există sfaturi pentru protecţie de care ar trebui să ţii cont.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că au găsit dovezi solide care susţin că folosirea telefonului mobil duce la apariţia gliomului, o formă de cancer cerebral. Radiaţiile emise de telefonul mobil se numesc non-ionizate şi sunt asemănătoare cu cele emise de cuptoarele cu microunde, însă la intensitate mai mică.
Dincolo de legătura cu apariţia cancerului, există şi efectele negative asupra funcţiei cognitive când ducem telefonul la ureche, adică în zona lobilor temporali. Pe scurt, s-ar părea că pe măsură ce folosim telefonul mobil mai mult, cu atât ne prăjim creierul mai bine.
Producătorii de telefoane iau peste picior aceste afirmaţii, dat fiind că OMS a afirmat în trecut şi despre cafea sau legumele murate că sunt cancerigene, însă s-au răzgândit pe parcurs referitor la exactitatea informaţiilor. Merită menţionat însă că în manualele de utilizare aceştia recomandă ca telefonul să fie ţinut la o distanţă de 12-20 centimetri, nicidecum să fie lipit de ureche.
Neurochirugii care au vorbit despre radiaţiile emise de telefonul mobil vin în completarea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate şi arată că expunerea copiilor este şi mai periculoasă. Asta pentru că osul cranian în dezvoltare care este mai subţire, permiţând pătrunderea mai uşoară a radiaţiilor.
Aparent, toată lumea este de acord că telefonul mobil afectează celulele creierului, însă nu toţi s-au decis în ce fel se întâmplă asta. Astfel, după ce studiul desfăşurat de oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar din Orebro, Suedia, nu a reuşit să lege cancerul cerebral direct de telefonul mobil, vin cercetătorii din Statele Unite ale Americii care spun că folosirea telefonului chiar stimulează activitatea creierului, informează MSNBC.
Cancerigen sau nu, există soluţii de protecţie
Primul sfat pentru cei care folosesc foarte mult telefonul este să-şi cumpere un set de căşti. Este mai comod şi ţin departe de cap antena care emite radiaţiile presupuse nocive, această opţiune fiind oricum obligatorie când eşti la volan. Alternativa vorbitului la telefon sunt mesajele. Aşa că folosind platforme precum WhatssApp sau Facebook Messenger, pe lângă SMS-urile obişnuite, reduci considerabil potenţialul risc de iradiere, scrie adevarul.ro.
Nu este recomandat nici să îţi transporti telefonul în buzunar, mai ales dacă eşti bărbat pentru că ar exista un risc de scădere a fertilităţii. Experţii au creat în sensul acesta şi huse care ar reduce radiaţiile cu 66%.
Aşa că alternative la riscul expunerii la radiaţiile cancerigene există, multe dintre ele făcându-ţi oricum viaţa mai uşoară. Dacă vrei să vezi cât de periculos este un telefon mobil, poţi consulta manualul de instrucţiuni după valoarea SAR - rata cu care corpul absoarbe energie când este expus la un câmp electromagnetic de unde radio - sau să verifici direct pe un site de tipul GSMArena. De exemplu, iPhone 6 are un indice SAR de 0,98 la nivelul capului şi un Galaxy S6 are 0,38, pe când LG G4 ajunge la 0,62.