LIFESTYLE 9 noiembrie 2015

Un loc de muncă stabil, casă şi copil nu mai este un ideal: ce-i face fericiţi pe tinerii din ziua de azi

de Covasna Media | 559 vizualizări

Deşi trăim într-o eră a vitezei, în care pare că nu mai avem timp de propria persoană, suntem loviţi de crize economice şi frământări sociale, tinerii care nu au împlinit 30 de ani sunt mai fericiţi decât au fost vreo­dată cei de vârsta lor, arată o amplă cercetare care a măsurat gradul de satisfacţie a generaţiei de azi, comparativ cu generaţiile din trecut.

Concluziile studiului desfăşurat la Universitatea de Stat din San Diego, publicate în revista „Social Psychological and Personality Science“, au fost trase în urma a analizării datelor adunate în ultimii 30 de ani.

Cercetarea a examinat gradul de satisfacţie de-a lungul timpului pentru 1.3 milioane de americani, cu vârsta între 13-96 de ani, iar datele au arătat că nivelul de fericire scade pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Cea mai fericită categorie este la momentul actual cea a tinerilor cu vârsta între 18-29 de ani, care se declară foarte fericiţi în proporţie de 30%, faţă de 28% în 1970. Inclusiv adolescenţii sunt mai fericiţi în ziua de azi decât erau în anii ’70, respectiv 23% faţă de 19%.

Tinerii de azi sunt mai individualişti

Oamenii de ştiinţă consideră că tinerii din ziua de azi sunt mai individualişti decât cei din generaţiile trecute, un factor care ar putea explica procentul mai mare de tineri care se declară fericiţi. La nivel social, tinerii sunt mai liberi să se exprime decât erau cu 30 de ani în urmă, însă acest individualism care ne face să fim mai concentraţi asupra propriei persoane în tinereţe, se atenuează pe măsură ce înaintăm în vârstă şi apar responsabilităţile, notează autorii studiului.

„Individualismul ne face să ne simţim bine când suntem tineri, pentru că pare că avem la dispoziţie oportunităţi nelimitate. Am ajuns să trăim într-o cultură foarte centrată pe tineri. Tot ceea ce este interesant şi extraordinar este asociat azi cu tinerii. În urmă cu câteva decenii, statutul unui adult cu loc de muncă stabil, o casă şi copii era cel important. În prezent, acest statut nu mai este râvnit, idealul este să fim tineri şi liberi pentru totdeauna, dacă este posibil“, a precizat autorul studiului, sociologul Jean Twenge, pentru pu­blicaţia americană „Huffington Post “.

Potrivit adevarul.ro, autorii studiului iau în calcul şi posibilitatea ca această creştere a gradului de satisfacţie în rândul tinerilor să ţină şi de modificarea mode­lului cultural la nivel de societate, ţinând cont de faptul că tinerii sunt mai preocupaţi azi să aibă parte de experienţe de viaţă pentru care sunt dispuşi să renunţe sau să amâne întemeierea unei familii sau cumpărarea unei case, aşa cum se întâmpla înainte, cum ar fi să călătorească mai mult, să-şi urmeze pasiunile, să ducă un stil de viaţă nonconformist sau să demareze afaceri etc.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.