6 adevăruri despre suplimentele cu vitamine
Este ideal să ne procurăm din alimentaţie nutrienţii de care corpul nostru are nevoie. Este împământenită părerea greşită că suplimentele cu vitamine sunt esenţiale pentru sănătatea noastră.
Iată 6 adevăruri pe care ar trebui să le ştim despre suplimentele cu vitamine înainte de a le cumpăra, potrivit The New Zealand Herald, citat de ziare.com.
Nu înlocuiesc mâncarea
Produsele alimentare conţin o combinaţie de nutrienţi care „lucrează” împreună pentru menţinerea sănătăţii. Astfel, în cadrul unei alimentaţii echilibrate, astfel de nutrienţi se completează. Deşi suplimentele de sinteză conţin mulţi dintre nutrienţii din hrana, nu face greşeala de a crede că nu mai ai nevoie de porţia zilnică de fructe şi de legume dacă iei astfel de pilule.
Pot duce la supradozare
Chiar dacă nutrienţii sunt importanţi, este nevoie de doza potrivită. Astfel, dacă sunt în exces, nutrienţii pot duce la toxicitate. De exemplu, vitamina A se poate acumula în corp dacă se depăşeşte doza zilnică recomandată. Excesele se manifestă prin simptome precum durere de cap, piele uscată, dureri de articulaţii şi afectarea sistemului osos.
Au efecte adverse
Suplimentele cu vitamine pot avea efecte adverse, printre acestea numărându-se crampele la stomac şi creşterea în greutate.
De asemenea, pot reacţiona cu alte medicamente. De pildă, un exces de vitamina K poate afecta tratamentul cu anticoagulante. De aceea, persoanele care urmează diverse tratamente trebuie să îşi anunţe medicul dacă iau suplimente nutritive.
Nu toate sunt supuse reglementărilor
Unele ţări au standarde alimentare şi de producere a medicamentelor, însă altele nu au astfel de norme. În această din urmă situaţie nu înseamnă că nu există controale stricte referitoare la conţinutul pilulelor, pulberilor, capsulelor sau tabletelor. În cazul în care apare o contaminare, pot surveni probleme de sănătate. De aceea, este indicat că suplimentele să fie cumpărate de la o sursă de încredere.
Pretind că pot face mai mult decât în realitate
Mulţi producători de suplimente îşi fac reclamă bazându-se pe studii ce pot fi puse la îndoială. De exemplu, eficienta glucozaminei în îmbunătăţirea sănătăţii articulaţiilor este neconcludentă.
Când sunt cu adevărat necesare?
Medicul este cel care recomandă administrarea suplimentelor cu vitamine. Iată câteva dintre situaţiile în care acestea sunt necesare: carenţa de vitamine şi minerale, sarcina, probleme cu greutatea, dietele restrictive, riscul de osteoporoză, regimul vegetarian, sângerări menstruale abundente, donare de sânge, probleme medicale care afectează absorbţia nutrienţilor.