LIFESTYLE 20 noiembrie 2013

21 Noiembrie 2013 – Ziua Naţională Fără Tutun

de Covasna Media | 1070 vizualizări

Marcată în fiecare an în a treia zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun reprezintă un bun prilej de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei, în special a tinerilor, cu privire la efectele şi riscurile fumatului asupra sănătăţii, precum şi la beneficiile unui stil de viaţă sănătos fără consum de tutun.

Cu ocazia acestui eveniment, Agenţia Naţională Antidrog se alătură campaniei lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în data de 31 mai 2013 (Ziua Mondială fără Tutun), promovând sloganul internaţional „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că la nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Prin campania „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!” propusă pentru acest an, OMS a stabilit ca obiective specifice:

Afis ZNT_2013

• îndemnarea statelor membre să implementeze art.13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizarii şi promovării tutunului astfel încât tot mai puţine persoane să fie tentate să fumeze;

• încurajarea mobilizării locale, naţionale şi internaţionale în vederea contracarării eforturilor industriei tutunului de a submina controlul aplicat de instituţiile statului, în special a eforturilor de a interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului.

La nivel naţional, ultimul Studiu în Populaţia Generală privind prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2010, arată că, în scădere faţă de anul 2004 şi în creştere faţă de anul 2007, fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (56,9%) declarând că au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii.

În ultimele 30 de zile, au declarat că fumează o treime dintre subiecţi (30,3% - în scădere faţă de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) – că a fumat zilnic.

Din punct de vedere al grupei de vârstă, comparativ cu studiile anterioare, se constată cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vieţii, 63,4%, pentru grupa 35 - 44 de ani, valoare în creştere faţă de studiul anterior, din 2007.

Pentru grupa de vârstă 15 - 24 de ani, continuă scăderea prevalenţei celor care au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii (de la 61,8% în 2004, la 50,5% în 2010), iar pentru grupa de vârstă 25 - 34 de ani se înregistrează, ca şi în 2004 şi 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) şi consumul actual (35,5%).

Având în vedere aceste date, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, desfăşoară în această perioadă Campania Naţională „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, ce presupune distribuirea de materiale informative în comunitatea locală, precum şi două proiecte: Proiectul Interjudeţean „STOP fumat!” – Ediţia a III-a şi Proiectul local „Tutunul – efecte, riscuri şi o viaţă fără fumat!”.

Proiectul interjudeţean „STOP fumat!”, organizat de CPECA Covasna în parteneriat cu alte 6 centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din ţară şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, are ca scop prevenirea consumului de tutun în rândul a 2100 de preşcolari şi elevi din clasele primare din judeţele Covasna, Cluj, Bacău, Alba, Vaslui, Neamţ şi Maramureş.

Din judeţul Covasna, la acest proiect participă, organizând activităţi interactive pe baza broşurilor „Boby şi Medalia „STOP FUMAT!””, educatori, învăţători şi profesori din Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Covasna, Şcoala Gimnazială „Neri Szent Fülöp”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Grădiniţa Nr. 6, toate din Sf. Gheorghe.

Proiectul local „Tutunul – efecte, riscuri şi o viaţă fără fumat!” este organizat de Şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc” şi CJRAE / Cabinetul Psihologic al Şcolii Gimnaziale „Gödri Ferenc”, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Uniunea Artiştilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social – Sf. Gheorghe, în perioada 2 octombrie – 20 decembrie, şi presupune prevenirea fumatului în rândul elevilor de gimnaziu din şcoală, prin realizarea unui concurs de planşe tematic şi a unei expoziţii.

Jurizarea şi premierea concursului vor avea loc la sediul Şcolii Gimnaziale „Gödri Ferenc”, chiar în data de 21 noiembrie 2013 – Ziua Naţională fără Tutun.

Compartimentul de Relaţii Publice

CPECA Covasna

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.