Știință & Tehnologie 5 februarie 2019

Studiu: Amenințările online ce provoacă îngrijorarea românilor și cum le pot face față

de Covasna Media | 871 vizualizări

Mare parte a vieții multora dintre noi depinde de mediul online. Conturi de email, rețele sociale, conturi bancare, magazine online, platforme de chat, etc, toate conțin informații personale sensibile, care trebuie protejate. De Ziua Siguranței pe internet, Google atrage atenția asupra securității online, arătând care sunt temerile românilor pe internet și câteva metode simple pe care oricine le poate aplica pentru a-și proteja existența online. 

Cele mai mari îngrijorări ale oamenilor vizează compromiterea datele de acces și personale (parole, informații financiare, etc) și malware-ul. În opinia românilor, informațiile financiare sunt cele mai sensibile. Potrivit unui studiu realizat în 2019 de YouGov pentru Google, 49% dintre români sunt interesați în primul rând de protecția datelor datele financiare, precum acces la internet banking sau datele cardurilor. Pe locul secund, cu 19%, vin informațiile personale (adresă, CNP, etc), iar pe al treilea loc momentele personale, precum fotografii, cu 9%. Studiul derulat de YouGov este unul reprezentativ și s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 - 7 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1009 persoane adulte din România.

Phishingul, cel mai frecvent atac

Cele mai frecvente moduri prin care datele de acces sunt compromise sunt phishingul sau compromiterea parolelor. Potrivit studiului YouGov, 37% dintre români declară că au fost ținta unui atac de tip phishing, prin care cineva a încercat să acceseze datele personale, inclusiv parole și date bancare, prin metode înșelătoare, pretinzând a fi o sursă legitimă. A doua cea mai frecventă amenințare cu care s-au confruntat românii este malware-ul. 28% dintre participanții la studiu au spus că li s-a infectat computerul cu un virus sau software, ceea ce a dus la manipularea, furtul sau ștergerea datelor cu caracter personal. Un sfert dintre români (24%) reclamă că cineva le-a accesat în mod neautorizat conturile din rețelele de socializare/sau de e-mail.

Soluția Google de protejare împotriva acestor atacuri:

  • Autentificarea în doi pași, care combină ceva ce știi (parola) cu ceva ce deții (un dispozitiv de securizare sau un cod). Chiar dacă cineva află parola, nu va avea informațiile de la pasul doi
  • Cei care caută o protecție online mai sofisticată au la dispoziție Programul avansat de protecție de la Google. Acesta merge dincolo de soluția autentificării în doi pași: solicită utilizarea unui dispozitiv de securitate pentru autentificare și adaugă un pas suplimentar în procesul de recuperare a contului, pentru a bloca tentativele de acces fraudulos.
  • Setările și sfaturile Google pentru securitatea online sunt personalizate pe nevoile utilizatorului. De exemplu, soluția de verificare a securității de la Google (Google Security Checkup) oferă sfaturi personalizate specifice riscurilor și amenințărilor care vizează fiecare utilizator.

Cel mai simplu mod în care un cont poate fi compromis este ca cineva să aibă acces la parola titularului. Degeaba utilizatorul folosește o parolă puternică, dacă aceasta este utilizată pentru toate conturile. Dacă este furată, atacatorul va avea acces la toate aceste conturi, indiferent de cât de solidă este parola care le protejează. Soluția Google: Managerul de parole pentru Chrome și Android. Chrome va genera automat o parolă la prima autentificare pe un site. Parola va fi stocată securizat în contul Google și va putea fi folosită pe toate versiunile Chrome, mobile sau desktop. Fiecare își poate vedea parolele la passwords.google.com.

Un sfert dintre români nu-și verifică setările de securitate

Care sunt obiceiurile românilor pentru reducerea riscurilor online? Un sfert dintre ei (26%) spun că folosesc cel puțin odată pe lună un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup. De cealaltă parte, un alt sfert spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar odată la 6 luni (16%). În ceea ce privește actualizarea parolelor online, cei mai mulți dintre români (25%) spun că fac acest lucru mai rar decât odată la 6 luni. Puțini nu au făcut lucrul acesta niciodată (9%), în timp ce 19% își actualizează parolele la 2-3 luni.

Din filme am reținut că dispozitive se infectează cu malware în urma unui atac sofisticat și țintit către respectivul dispozitiv. În realitate, este mult mai probabil să ne infectăm cu malware în urma unor acțiuni mult mai banale, precum simpla accesare a unui site nesecurizat sau pentru că nu am actualizat software-ul. Soluția Google este tehnologia „Safe browsing system”, care avertizează utilizatorul de fiecare dată când vrea să intre pe un site suspect de escrocherii phishing, instalare de software nedorit sau malware. Cea mai recentă versiune a browserului Chrome afișează avertizare „Non secure” pentru site-urile care nu au protocolul HTTPS. Un protocol nesecurizat înseamnă că un hacker poate „trage cu ochiul” la datele pe care utilizatorul le transmite și primește pe acel site, precum parole sau date de card.

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.