Știință & Tehnologie 3 decembrie 2013

SMS, magia care s-a născut în urmă cu doar 21 de ani

de Covasna Media | 569 vizualizări

Ziua de 3 decembrie 1992 are motive să rămână în istorie atât prin faptul că atunci s-a transmis primul SMS din lume, cât şi prin acela că demara astfel una din cele mai spectaculoase şi rapide evoluţii în ceea ce ne-a putut oferi o idee tehnologică.

A fost iniţiativa unui tânăr inginer britanic, Neil Papworth, care transmitea în acea zi un mesaj scurt, experimental, către prietenul său Richard Davis. Mesajul avea un conţinut strict convenţional: "Merry Christmas" (Crăciun Fericit), conform Le Parisien.

Mesajul fusese destinat să fie primit pe un telefon mobil, dar era emis de pe un calculator cu tastatură, întrucât respectivul telefon mobil nu dispunea încă de taste cu litere.

Pentru tânărul inginer Neil Papworth fusese o simplă joacă, el nu bănuia ce dezvoltare explozivă va avea în lumea virtuală ideea sa, atât de simplă. În scurt timp, compania unde lucra el a adoptat sistemul pentru a fi folosit între lideri sau chiar între angajaţii săi, dar nimănui nu-i trecera prin cap că utilizatorii din afară ar putea adopta asemenea practică, scriindu-şi mesajele în loc de a le tansmite mai simplu verbal, la telefon.

În scurt timp, însă sistemul a cunoscut o populariate fără seamăn. Dacă în anul 1995 utilizatorii trimiteau o medie de 4,8 mesaje pe an, respectiv mai puţin decât un mesaj la două luni, în anul 2007 se trimiteau în întreaga lume peste 50.000 mesaje pe secundă, în anul 2009 peste 135.000 mesaje pe secundă, iar în anul 2011 peste 200.000 mesaje pe secundă.

Sistemul s-a intensificat îndeosebi când s-a constatat că se poate folosi în scopuri comerciale, dar şi pentru sondarea opiniie publice, pe diferitele teme expuse la televizor.

Inginerul Neil Papworth, cel care a transmis primul SMS din lume acum 21 de ani, este în prezent cetăţean canadian şi lucrează pentru o firmă britanică, în timp ce ideea sa, devenită tehnologie universală de o popularitate fără seamăn, circulă nestăvilit pe toate continentele, iar numărul de mesaje transmise zilnic depăşeşte de trei ori numărul de locuitori ai întregului glob.

(ziare.com)

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.