ŞTIINŢĂ & TEHNOLOGIE 27 ianuarie 2014

România, loc fruntaş în lume la spam

de Covasna Media | 752 vizualizări

Europa de Est, regiune din care face parte şi România, aproape că şi-a dublat volumul de spam în 2013 faţă de 2012.

Posesorii conturilor de mail sunt bombardaţi în continuare cu mesaje de tip spam. Acestea au reprezentat 69,6% din totalul mailurilor în 2013, în scădere foarte uşoară, de 2,5 procente, comparativ cu anul anterior.

În clasamentul surselor de spam, România se afla pe un neonorant loc 13 în lume, ţara noastră fiind responsabilă de 1,32% din spamul trimis la nivel mondial. Principalele surse de spam din lume sunt China (23%) şi Statele Unite ale Americii (18% din total).

De altfel, Asia e numărul 1 în clasamentul continentelor, generând 55,5% din spamul mondial, în creştere cu 5,3% faţă de anul trecut. America de Nord produce 19% din spam, fiind urmată de Europa de Est, cu 13,3%. Această regiune aproape că şi-a dublat cifrele în 2013 faţă de 2012. Locul 4 al clasamentului îi revine Europei de Vest, în timp ce America Latină se afla pe poziţia 5.

Primele în topul ţărilor responsabile de spam sunt China, SUA, Coreea de Sud, Taiwan şi Rusia. România primeşte locul 13. Anul trecut, ţara noastră nu se regăsea în Top 20, potrivit datelor furnizate de cei de la Kaspersky.

„Pentru al treilea an consecutiv, cele mai întâlnite fişiere malware răspândite prin intermediul email-ulurilor au fost programele create pentru a fura informaţii confidenţiale, de obicei date de conectare şi parole pentru sistemele de online banking”, spune Darya Gudkova, Head of Content Analysis în cadrul Kaspersky Lab.

„Însă, în prezent, atacurile de tip phishing fac trecerea de la conturile bancare la reţele sociale şi la e-mail. Această situaţie poate fi explicată parţial prin faptul că, în prezent, e-mailurile oferă, de multe ori, acces la o mulţime de informaţii, inclusiv conturi pe rețelele sociale, serviciile de mesagerie instanţă, sistemele de stocare în cloud şi, uneori, chiar şi datele cardului de credit", a explicat Darya Gudkova.

(yoda.ro)

Distribuie articolul:  
|

ŞTIINŢĂ & TEHNOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.