Știință & Tehnologie 13 februarie 2020

Peste 16.000 de utilizatori de internet din România au fost afectaţi în 2019 de hoţii de parole digitale

de Agerpres | 2407 vizualizări

Un număr de 16.035 de utilizatori de internet din România au fost afectaţi în anul 2019 de programe malware care fură parole, menţionează Kaspersky într-un comunicat remis marţi.

Compania de securitate cibernetică precizează că în anul 2019 s-a înregistrat la nivel mondial o creştere cu 72% a numărului de utilizatori afectaţi de programele malware concepute să fure datele digitale, în total fiind afectaţi un număr de două milioane de utilizatori.

Aceste programe malware se infiltrează în browsere şi fură parolele stocate, ceea ce duce la accesarea şi atacarea datelor private ale utilizatorilor prin intermediul conturilor online, potrivit sursei.

Pentru protecţia faţă de programele care fură parole, Kaspersky recomandă mai multe măsuri, printre care: evitarea unor link-uri sau aplicaţii suspecte, prin verificarea la expeditor a link-urilor sau documentelor provenite de la o sursă necunoscută; citirea cu atenţie a termenilor serviciilor primite; menţinerea la zi a serviciilor de securitate pentru Internet, prin instalarea celor mai recente actualizări ale produsului; utilizarea „Privacy Checker”, un instrument online creat pentru a ajuta oamenii să îşi configureze conturile de social media în siguranţă; instalarea unei soluţii de securitate fiabilă, care poate proteja detaliile contului şi notifică utilizatorul în cazul în care datele personale ar putea fi afectate.

Pe de altă parte, 85% dintre utilizatorii serviciului Kaspersky Security Cloud din toată lumea au aflat, prin intermediul funcţiei „Account Check” de pe dispozitivele lor, că adresele lor de e-mail se aflau pe domeniul public, din cauza unei breşe de date şi a altor incidente legate de confidenţialitate apărute în ultima perioadă, se menţionează în comunicatul Kaspersky.

Cu toate acestea, utilizatorii nu trebuie să intre în panică, întrucât produsele de securitate cibernetică şi măsurile de prevenţie îi pot ajuta să îşi păstreze datele digitale protejate, potrivit Kaspersky.

Raportul special Kaspersky arată că tehnologiile anti-phishing au împiedicat cel puţin un atac de phishing pe 15% dintre computerele utilizatorilor Kaspersky, la nivel global. Procentul de utilizatori vizaţi de o tentativă de phishing în România a fost de 7,7%, deci mai mic decât media globală.

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.