Știință & Tehnologie 21 septembrie 2013

O ţintă tot mai des aleasă de hackeri

de Covasna Media | 724 vizualizări

Nu doar telefoanele sau calculatoarele sunt ţinta hackerilor. Chiar şi automobilul tău poate fi o victimă.

Conturi sparte, site-uri căzute, bani pierduţi (sau câştigaţi, depinde de ce parte te afli). Toate acestea nu înseamnă, însă, nimic pe lângă pierderile de vieţi omeneşti care s-ar putea întâmpla dacă o maşină are calculatorul de bord “umblat”. Nu cu multă vreme în urmă, mai multe maşini de lux din Marea Britanie au fost sparte, calculatorul de bord fiind hackerit.

Charlie Miller, inginer de securitate la Twitter, şi Chris Valasek, director  la firma de securitate IOActive au reuşit să facă astfel încât computerul unei maşini să fie manevrat de o simplă consolă de joc Nintendo. Cei doi au fost în stare să accelereze, să schimbe direcţia şi vitezele la un Ford Escape. Au repetat experienţa folosind un laptop pentru a prelua controlul unui Toyota Prius.

Mai mult, faptul că tot mai multe maşini permit controlul funcţiilor de la bord (aer condiţionat, radio sau CD player) prin Bluetooth şi Wi-Fi, face ca spargerea unui computer să fie mult mai uşoară, iar consecinţele mult mai grave. Teama este mare chiar dacă “tâlhărirea” unui calculator de la bordul unei maşini cere cunoştinţe temeinice, mult mai multe decât în cazul în care cine ar vrea să taie, la propriu, frânele unei maşini.

(yoda.ro)

Distribuie articolul:  
|

Știință & Tehnologie

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.