Furnizorii de Internet pot bloca accesul către site-urile cu conţinut piratat
Curtea Europeană de Justiţie - CEJ a decis, în 27 martie, că furnizorii de Internet pot bloca accesul abonaţilor săi la site-urile care postează materiale audio-video asupra cărora nu deţin drepturi de autor.
Decizia a fost luată în urma unui proces intentat de două companii - germană şi austriacă - din industria cinematografică împotriva unui site care a piratat un film.
Astfel, un furnizor de acces precum UPC, Romtelecom sau RCS-RDS, care permite clienţilor săi să acceadă la obiecte protejate puse la dispoziţia publicului pe internet de un terţ este un intermediar ale cărui servicii sunt folosite pentru a aduce atingere dreptului de autor, se arată în comunicatul CEJ.
Prin urmare, furnizorii de Internet sunt obligaţi, în cazul în care există suspiciuni sau primesc reclamaţii cu privire la un site care încalcă drepturile de autor, să trimită un avertisment administratorului site-ului respectiv. În cazul neconformării, furnizorul de Internet va restricţiona accesul abonaţilor săi la site-ul care postează materiale fără a deţine drepturi de autor asupra lor.
În plus, providerii de Internet nu trebuie să dovedească faptul că abonaţii săi accesează efectiv site-urile care încalcă drepturile de autor, deoarece directiva impune nu numai măsuri punitive, ci şi preventive.
De asemenea, dacă o instanţă de judecată decide blocarea accesului la un site care încalcă drepturile de autor, toţi furnizorii din ţara respectivă sunt obligaţi să blocheze, în maximum 30 de zile, accesul abonaţilor la acel site.
Măsura va fi aplicată nu doar site-urilor care pun la dispoziţie materiale fără a deţine drepturile de autor asupra lor, ci şi acelora care pun la dispoziţia utilizatorilor link-uri către alte site-uri. În România există numeroase site-uri care pun la dispoziţie, gratuit, filme şi seriale online, dar şi muzică.