INTERVIU 18 august 2023

Miruna Naghi: „Nu poți da mâna cu cineva care ține pumnul strâns”

de Diana Pantelimon | 1088 vizualizări

Interviu în cadrul campaniei „Tineri care fac diferența: 20 de portrete”

Miruna Naghi are 17 ani, locuiește în comuna Vama Buzăului și studiază la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. A fost membră a corului școlii în gimnaziu și a făcut parte dintr-un ansamblu de dansuri populare. A prezentat spectacole și a organizat un bal mascat în cadrul liceului. Se remarcă prin multă muncă voluntară depusă, care, spune ea, a pus o mare amprentă în dezvoltarea personală. A făcut voluntariat la „Eco Provocarea” 2021-2022, la târgul de Crăciun din orașul Întorsura Buzăului în 2021, a participat la activități de ecologizare și de plantare de brazi în cadrul Liceului. A „gustat” teatru și film - în tabăra „Ideo Ideis”, în 2022, chitară – prin câteva cursuri, pictură și desen – la competiția națională „Școala de valori” din 2019. Talentată și creativă, și-a dezvoltat o mică afacere, din brățări, semne de carte și brelocuri lucrate manual. Dar mai multe, în interviul următor:

- Povestește-ne puțin despre acest business al tău. Cum a început?

Totul a plecat de la ceva prostesc. Mă uitam la un serial și protagoniștii purtau genul acesta de brățări, împletite din ață. Când am terminat serialul, am rămas cu gândul la brățările acelea. Îmi plăcea simplitatea lor deoarece era doar ață simplă împletită, dar, în același timp, iubeam detaliul cu care erau făcute unele. În ziua aceea am învățat să fac un model foarte simplu din niște ațe găsite prin casă. După ce prietenii au început să întrebe de unde pot face și ei rost de ele mi-a venit ideea de a crea un mini-business de unde și alții pot lua brățări, nu doar prietenii mei. Am ales să investesc într-un set de ațe speciale pentru brățări și am creat o pagina de Instagram (handmade_bracelets_m). Încă țin minte cât de fericită am fost când am primit prima comandă de la cineva care nu mă cunoștea. A fost ca un fel de semn că merită toată munca depusă. Pe parcurs m-am dezvoltat, am introdus pe pagină brelocuri cu modele personalizate, semne de carte, brățări mult mai complexe, și am realizat că este o activitate care mă face să mă simt foarte bine.

Le sunt înzecit recunoscătoare prietenilor mei care m-au susținut din toate punctele de vedere. Așa că mulțumesc Marco, Andra, Dan, Andreea, Ioan, Carmen! Fără voi nu aș fi reușit niciodată să ajung unde am ajuns și să realizez cât de mult iubesc să fac asta.

Cred că toate pasiunile mele au la bază ceva: ideea că vreau să bucur oamenii prin ceea ce fac. Vreau să ofer ceva. Acest mini-business a reușit să facă acest lucru și cred că asta mă bucură cel mai mult!

-         Ce alte pasiuni mai ai?

Încă de mică țin minte că am avut multe pasiuni precum pictatul, desenul, cântatul la chitară, fluier și ukulele, cititul, plimbatul cu rolele și multe altele. Din păcate multe s-au pierdut pe parcurs, dar de curând am descoperit fotografia. Nu pot descrie cu exactitate ce simt, dar este ceva special în a sta ore în șir și a captura momente unice din viețile oamenilor.

 -         Știm despre tine că ai făcut mult voluntariat. Cum te-a format pe tine până acum?

Într-adevăr, m-am implicat destul de mult în activități de voluntariat în diferite domenii. Pot spune că de când eram mică iubeam să fiu utilă și să ajut cât de mult puteam. Pe măsură ce am crescut, plăcerea asta s-a transformat în ceva mai mare. Am avut ocazia de a face bine într-un cadru organizat. De-a lungul timpului această activitate m-a făcut să mă deconectez de problemele mele, să fiu mai empatică, să fiu alături de persoanele dragi, să lucrez în echipă, să îmi fac prieteni oriunde merg, dar și să știu când e nevoie de ajutorul meu sau nu, deoarece consider că și acesta este un aspect foarte important atunci când vrei să faci bine.

Dacă mă gândesc bine, voluntariatul a pus o mare amprentă pe felul în care m-am dezvoltat până acum, dar și pe deciziile de viitor.

 -         Cine sunt modelele tale în viață, persoanele pe care le admiri și te inspiră?

Cu siguranță surorile mele mai mari. Am învățat o mulțime de lucruri de la ele. Acțiunile, modul de gândire, încrederea în sine și chiar și încăpățânarea lor și-au pus o mare amprentă pe felul meu de a fi din ziua de azi. Admir faptul că ambele, în ciuda piedicilor întâlnite, au continuat să lupte pentru ceea ce își doreau și pentru ceea ce era bine pentru ele. Le sunt recunoscătoare pentru toate reușitele pe care le-am avut până acum și probabil și pentru cele viitoare.

-         Ce planuri de viitor ai?

Mi-a fost adresată de multe ori această întrebare și răspunsul nu diferă foarte mult niciodată. Încă nu m-am decis. Sunt atât de multe drumuri pe care vreau să le descopăr și vreau să fac asta în ritmul meu, cu calm și cu mintea deschisă în așa fel încât alegerea finală să merite toată așteptarea.

 -         Ce mesaj ai vrea să le transmiți tinerilor de azi?

Am multă speranță în tinerii din ziua de azi. Până la urmă, ei sunt viitorul. Aș dori să le transmit să nu își piardă speranța în ei, în viitorul pe care și-l doresc și în locul în care se află. Fiecare capitol din viața noastră este important și nu putem judeca toată cartea după o pagină care nu ne-a plăcut.

-         Ai un motto după care te ghidezi?

„Oamenii schimbă oameni”. Acesta este motto-ul după care mă ghidez în viață și consider că se aplică perfect în viața fiecăruia. Într-adevăr, nu poți da mâna cu cineva care ține pumnul strâns, dar sunt atât de mulți oameni care au nevoie doar de persoanele potrivite în viața lor.

***

Acest interviu face parte din campania „Tineri fără etichete: 20 de portrete”. Este un demers al echipei Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro de a promova și a evidenția acei tineri care reprezintă modele de inspirație pentru comunitatea noastră.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.