SANATATE 29 martie 2024

„Mă adresez pacientului ca dacă ar fi schimb de roluri să mă simt bine”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2151 vizualizări

Interviu cu dr. Mild Edit, șefa Compartimentului de Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe 

Medicul dermatolog Mild Edit este parte din echipa Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe de mai bine de 30 de ani.  Experiența, implicarea, vocea blândă și atenția la nevoile reale ale pacientului o pun în top la categoria „lucrători în domeniul sănătății”. Nu o spunem noi, ci locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe, care au votat-o și premiat-o, luna trecută, în cadrul primei Gale Best Of Sepsi. Astăzi stăm de vorbă cu îndrăgitul medic, iar din interviul următor pot să afle informații prețioase toți cei care cred că sănătatea, în special a pielii, este importantă.  

Am un sentiment că sunt puține persoanele care nu vă știu, dar aș începe interviul întrebându-vă: cum v-ați prezenta în fața unui om care își dorește să vă cunoască?

Voiam, din copilărie, să fiu medic. Iar după absolvirea Facultății de Medicină de la Târgu Mureș, am ajuns la Sfântu Gheorghe. De atunci, din ‘88, sunt angajata Spitalului Județean. De câțiva ani buni lucrez și la cabinet particular. 

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Să fiu în natură, să merg în excursii, să fiu cu familia și nepoțica mea. Asta este principala mea recreere, să spun așa, pentru că petrec destul de mult timp la locul de muncă. 

Sunteți originară din Sfântu Gheorghe? 

Nu, eu am locuit la Brașov. După absolvirea facultății, voiam să ajung într-un oraș mai mic decât Brașovul și de aceea a fost Sfântu Gheorghe o opțiune. 

Ați primit un premiu la Gala Best of Sepsi. Oamenii, comunitatea vă apreciază și s-a văzut foarte mult. Ce a însemnat pentru dumneavoastră premiul obținut la Best of Sepsi? 

Pentru mine a fost o surpriză pentru că nu știam că e în derulare acest concurs. M-am simțit onorată să fiu nominalizată pentru premiu. Văzând colegii tineri care erau în top, eram sigură că nu eu voi primi premiul. Așa că a fost o surpriză. Mă încântă faptul că oamenii apreciază modul în care sunt în relație cu ei. Nu mă refer numai la pacienți. Ăsta este felul meu de a fi. A fost o plăcere și vă spun sincer că m-a impresionat enorm și gala. A fost așa de frumos organizată! Acel timp a trecut extraordinar de repede. A fost o plăcere să văd și bucuria celorlalți nominalizați și câștigători. Eu ceea ce fac de plăcere fac și întotdeauna încerc ca așa să mă adresez pacientului ca dacă ar fi schimb de roluri să mă simt bine. Se întâmplă să nu reușesc, dar de aceea am spus că dacă acest lucru este apreciat de cetățenii din Sfântu Gheorghe, este o onoare pentru mine. 

Aș reveni la cariera dumneavoastră, mai spre începuturi, pentru că sunt curioasă: de ce ați ales dermatologia și nu altă specializare? 

Când am fost studentă mi-a fost greu să aleg specialitatea. Știam că nu vreau să mă îndrept spre specialitățile chirurgicale. Dintre posibilitățile medicale, în momentul în care am ajuns la a alege o specialitate, ca opțiune la nivel de zonă era doar dermatologia. Când am dat secundariat, pentru că atunci încă se dădea secundariat, am putut să aleg locul și specializarea. La nivelul județului Covasna era doar ATI, iar Dermatologie a fost în Miercurea Ciuc. Când am ajuns la Cluj, din 23 de secundari, doi voiau să devină dermatologi. Ceilalți, prin diverse împrejurări, am ajuns să devenim dermatologi. Dar a fost în limita posibilităților. Mi se pare frumoasă și fascinantă dermatologia, pentru că de fapt, pe piele se oglindește orice fel de schimbare care se produce, indiferent dacă sunt impulsuri din exterior sau motivele sunt din interior. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice pe care le tratați în cadrul spitalului?

Aproape toată lumea are erupții pe piele, de diferite cauze. Destul de frecvent acestea sunt de natură alergică. În principal, e vorba de eczeme, urticarii. În general, acestea sunt însoțite de mâncărime. Sunt și infecții cutanate, se întâmplă să vedem și pacienți cu Zona zoster. Relativ frecvent întâlnim pacienți cu veruci vulgare, se întâmplă să apară pacienți cu infecții cutanate. Mai rar, dar vedem și cazuri de afecțiuni de sistem, colagenoze, chiar și lupus eritematos. O categorie care se lărgește în ultimii ani este a celor cu psoriazis. Ulcerele de gambă, deci pacienți care au tulburări circulatorii și fac și ulcere, apelează și la dermatologie. 

Cum puteți să ajutați pacienții să prevină problemele dermatologice comune, cum ar fi acneea, de exemplu?

Din păcate, eu susțin că acneea nu se poate preveni. Aceste modificări ale pielii apar din cauza secreției exagerate de sebum. Iar asta este accentuată în primul rând de stres și de oboseală. E ușor de „recitat”: vă rog să vă odihniți, vă rog să nu vă stresați. Dacă cineva are aceste probleme, eu din start spun că nu pot să vindec acneea. Acneea se poate trata, poate fi influențată în funcție de stadiile bolii și de acea combinație medicamentoasă, mă refer la tratament local și general, cu care se poate ameliora, se poate reduce modificarea cutanată. 

Care sunt semnele și simptomele care ar trebui să îi determine pe pacienți să caute îngrijire medicală specializată?

Noi, dermatologii, suntem foarte norocoși, în sensul că e la vedere. Deci, când cineva observă modificări pe piele, în general, vine. Spun „în general” pentru că sunt persoane care așteaptă, că poate trece. Eu spun că dacă apare ceva pe piele și în una-două săptămâni nu se remite, e bine să se prezinte la dermatolog. E foarte bine dacă e ceva banal, dar măcar și persoana respectivă știe și se liniștește. Un lucru pozitiv pe care îl văd de câțiva ani buni este că tot mai multe persoane vin pentru screening, își arată alunițele, vor să facă un control al pielii, deci acea medicină preventivă pe care am învățat-o încă din facultate, nu spun că se realizează așa cum ne-am dori, dar măcar începe să se contureze. Deci vin inclusiv copii pentru a-și verifica alunițele, pentru a fi incluși într-un control periodic, pentru că din momentul în care vine pentru prima dată, dermatologul decide, în funcție de ce are pe piele, cât de frecvente să fie controalele sau dacă acestea sunt necesare. 

Spuneați de stres. Ce alte implicații poate avea asupra sănătății pielii?

În ultimii ani s-a pus accent pe impactul stresului, în general, pe starea de sănătate a organismului. Foarte frecvent, mai ales în afecțiunile alergice, întrebăm cât e stresul și răspunsul îl știm cu toții. Eu spun că, de exemplu, manifestările cutanate alergice, nu sunt declanșate de stres, dar pot fi agravate și întreținute de stres. Și dacă cineva trece printr-un stres susținut sau marcant, atunci, de fapt, imunitatea organismului se reduce și asta permite ca inclusiv anumite leziuni cutanate să apară după un stres exagerat sau susținut. 

Ce strategii de gestionare a stresului recomandați pentru a menține o piele sănătoasă?

În ultima perioadă spun că noi, ca medici, trebuie să le spunem pacienților „vă rog să nu vă stresați, dar vă rog să nu mă întrebați pe mine cum puteți face acest lucru”. Deci aici e problema mea, că foarte ușor afirmăm anumite lucruri. Sunt persoane care afirmă că încearcă să reducă stresul. Nu este foarte ușor. Fiecare persoană gestionează cum poate, cum reușește, pentru că cine, de fel, este mai emotiv, nu poate să evite stresul. În primul rând, motivul trebuie găsit și corectat pe cât se poate. 

Care sunt recomandările dumneavoastră pentru îngrijirea pielii pe timpul primăverii, când sunt așa de multe schimbări de temperatură?

Cred că anul acesta suntem norocoși să avem primăvară, pentru că deși am avut și vreme însorită, soarele doar ne-a încălzit un pic, nu a fost acel efect drastic. De fapt, asta văd de ani de zile, că din iarnă trecem direct în vară. Lipsa sau scurtarea primăverii nu ne lasă să ne pregătim pielea sau organismul prin expunere treptată la ultraviolete. Și atunci brusc, pentru că ne dezbrăcăm de haină și trecem la mânecă scurtă, nu are nici pielea timp să se adapteze. Dar nu neapărat la schimbările bruște, ci la efectul puternic al soarelui pe care îl întâlnim în general vara. Ce recomand? Poate să înceapă fotoprotecția, mai ales la persoanele cu piele foarte sensibilă sau cu sensibilitate la ultraviolete. Cum să ne îmbrăcăm este foarte greu de prezis, dar soluția este să avem straturi, ca să avem ce să dăm jos și să punem la loc. Crema fotoprotectoare începem să o folosim doar când efectiv soarele începe să ardă, nu doar încălzește. Încă trebuie să punem accent pe hidratarea pielii, pentru că aceste oscilații de temperatură și frigul usucă ușor pielea. 

Hidratare internă, cu apă, sau externă, cu cremă? 

Și cu cremă. Sunt persoane, cele atopice, cu piele sensibilă, care în sezonul rece au pielea mai uscată și observă, mai ales pe extremități sau pe abdomen că este o descuamare fină a pielii. Atunci le recomand o cremă hidratantă. 

Cremele mai scumpe sunt mai bune? 

Asta depinde de la persoană la persoană. Am văzut că uneori și o cremă mai ieftină poate fi folosită, dar s-a întâmplat și ca o cremă scumpă să nu fie bine tolerată de persoana respectivă. Merge doar pe încercare și depinde de reactivitatea persoanei respective. 

Și dacă tot vine vara și trebuie să ne alegem fotoprotecția, cum recomandați să facem lucrul acesta? Acum pe piață e o gamă foarte largă și nu știm care e calitativă și care nu. 

E foarte greu de decis. Am văzut că acum aproape fiecare firmă medicamentoasă sau fiecare firmă care pune pe piață produse dermatocosmetice, automat are și creme fotoprotectoare. Iar mergem pe toleranță și cine ce suportă. Dar indiferent de marcă și preț, atenție enormă: nu ajunge o singură aplicare pe zi. La început, fiecare să își aleagă crema fotoprotectoare în funcție de venit. Dacă nu suportă, începem să ajutăm, să îndemnăm spre acest tip și această marcă. De ce sunt unele mai scumpe? Pentru că marile firme, în afară că oferă fotoprotecție, încearcă să evite coloranți, conservanți, deci acele componente care pot să irite și să deranjeze persoanele. 

Credeți că mai este ceva ce ar trebui să știe cititorii noștri despre activitatea compartimentului de Dermatologie? 

De câțiva ani buni avem secția modernă, saloane cu două paturi și baie proprie, suntem la etajul II al clădirii de Boli Infecțioase și ne mândrim cu faptul că în sfârșit și pacienții cu afecțiuni dermatologice au parte de condiții bune. În ultimii ani, s-a modernizat foarte mult spitalul, s-au îmbunătățit extrem de mult condițiile, dar pornind de la faptul că mulți ani Dermatologia a fost la parterul spitalului vechi, eu zic că este un mare pas că am ajuns nu neapărat la etajul II, ci la condițiile care sunt acum. 

***

Interviul face parte dintr-o campanie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, realizată în colaborare cu Revista OCV/Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro. Scopul este de a aduce în atenția covăsnenilor subiecte de interes, de actualitate și sfaturi de la specialiști.

În aceeași serie, în Revista OCV/Observatorul de Covasna din 22 - 28 martie a fost publicat un interviu cu medicul pediatru Varga Orsolya.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.