INTERVIU 26 iulie 2019

„Fiecare voluntar are o poveste”

de Iulia Drăghici - Taraș | 8505 vizualizări

Interviu cu președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor 

Trăim pentru a ajuta” este sloganul sub care una dintre cele mai îndrăgite organizații non-guvernamentale din județ își desfășoară activitatea de zi cu zi. E o misiune nu tocmai ușoară, dar realizabilă în prezența oamenilor potriviți, ne-a spus președintele Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe, Buna Hunor. Are alături o echipă de voluntari și parteneri concentrată pe calitate, și asta în ciuda muncii colosale din spate, dacă ne gândim la zecile de voluntari și zecile de mii de ore de voluntariat depuse de aceștia. Iar dacă vorbim de calitate și succes într-un domeniu atât de interesant, al ajutorării în orice chip, trebuie să vorbim și despre atenția la echipamente și aparaturi, iar Salvatore se va putea lăuda în curând cu un monitor unic în România, ce oferă pe loc, în 10 secunde, informații prețioase în situațiile dintre viață și moarte. Toate aceste informații, dar și altele chiar mai interesante, ca de exemplu detaliile unui proiect revoluționar pentru Sfântu Gheorghe, le-am aflat în urma unei discuții purtate cu Buna Hunor, cuprinse în interviul care urmează. 

De la salvare la Salvatore. Cum a venit ideea înființării acestei asociații? De cât timp există?

Asociația s-a înființat pe data de 15 aprilie 2015, acum 4 ani, pentru că am sesizat că doar între 5 și 7% din populație știe să acorde corect primul ajutor. Deci noi ne-am gândit să educăm oamenii în acest domeniu, de prim ajutor, să menținem și să creștem acest procent. În plus, erau foarte multe evenimente în județ, unde nu se găsea punct de prim ajutor. 

Numele are legătură cu ideea de a salva sau ați avut altă motivație când l-ați ales?

„Salvatore” este din italiană și înseamnă a salva, da. Ne-am gândit foarte mult la nume și ne-am oprit la „Salvatore” pentru că înseamnă a ajuta, a salva, adică ceea ce ne-am propus să facem, înglobează cam tot, de la prim ajutor, la campanii de ajutorare și așa mai departe. 

Știu că asociația derulează o mulțime de activități, de la acordarea de prim ajutor la evenimente prin județ și prin afara acestuia, la cursuri de prim ajutor, dar și campanii de ajutorare a celor sărmani, până la prilejuirea întâlnirii copiilor cu Moș Crăciun. Mi-a scăpat ceva?

Mai avem programul „Prim ajutor în grădiniță”, adresat copiilor, programul „Fii atent la Sănătatea ta”, pe care îl derulăm în corturile de prim ajutor și în care măsurăm o serie de parametri, de la glicemie, tensiune, saturația de oxigen, EKG, colesterol, trigliceride și acid uric, gratuit. Am început și un program pilot „Fii voluntar la tine acasă!”, unde voluntarii ajută 10 bătrâni la curățenie, cumpărături sau pur și simplu stau de vorbă. 

Unde găsiți voi motivația să vă desfășurați activitatea, din ce în ce mai complexă?

În zâmbetele oamenilor. Când ajutăm ne face să fim fericiți și să mergem în continuare, tot mai mult. 

Legat de activitatea de acordare a primului ajutor, care este cel mai dificil caz cu care v-ați confruntat până acum? 

Nu mai știu unde, cred că la Ghidfalău, în primul an, am avut un infarct. Deci era un pacient care acuza durere retrosternală (în piept), dispnee și medicul a făcut EKG. S-a evidențiat că e un infarct miocardic acut. I s-a acordat primul ajutor corespunzător, a fost transportat la spital și omul a supraviețuit. 

Știu că ești asistent medical și lucrezi în domeniul acordării primului ajutor. Cum te ajută meseria în a desfășura activitățile în cadrul asociației?

Mă ajută experiența, dar îmi place să mă documentez foarte mult. Citesc despre toate noutățile în domeniul medicinei de urgență. Deci știu cum să caut cele mai bune aparate pentru cursuri, cum să le folosim și așa mai departe. 

Câți voluntari aveți în prezent? Ce vârste au? 

Avem 42 de voluntari, 15 tineri, elevi și persoane care urmează postliceala, și 16 asistenți. Avem parteneri și medici. La noi toată lumea desfășoară activitatea ca voluntar. Cel mai tânăr voluntar are 16 ani și cel mai vârstnic 77. 

Cum este munca aceasta cu voluntarii?

Munca cu oamenii e grea, pentru că nu suntem asemănători, dar e și foarte frumoasă. La noi vin oameni care vor să facă treabă și atunci merge foarte ușor. Am observat că toți cei care vin ca voluntari, să ajute oamenii, au câte o poveste, ceva din trecut. De aici începe totul. 

De ce ai recomanda tinerilor să facă voluntariat? 

Munca de voluntariat este foarte frumoasă, mai ales în acest domeniu, în care chiar poți să salvezi oameni sau să ajuți și să pui zâmbete pe fețele nevoiașilor. Pentru noi și acțiunile umanitare sunt foarte importante și chiar ajutăm foarte multe persoane cu pachete de alimente, haine, jucării. Asta ne bucură. Cum am zis, zâmbetele ne motivează să mergem mai departe. 

De ce să aleagă Salvatore? Ce pot învăța aici? 

Voluntariatul te face să te simți împlinit. Descoperi realitatea din jurul tău. Voluntariatul te ajută în carieră.

Știu că Salvatore este un proiect care a unit în jurul său toată familia ta, părinții tăi fiind sufletul asociației. Cum este să muncești în familie?

Este foarte frumos, deoarece fiecare dintre noi are noi abilități, idei noi, vise. Asociația e parte din noi, din familie. Ne facem viața mai ușoară lucrând împreună. Am găsit în ei sprijin de la bun început și știu că dacă am vreo problemă, ei vor fi acolo să mă ajute. 

Sunt deci 4 ani de Salvatore. Ați făcut un bilanț? Cum se vede în cifre activitatea voastră?

Pe anul în curs nu avem, dar rețin că am avut până acum 7 cursuri de prim ajutor, cu câte 20 de cursanți. Iar dacă în 2015 am avut 75 de evenimente, cu fiecare an numărul acestora a crescut: 2016- 221, 2017- 297 și 2018 -357. În ceea ce privește pachetele cu alimente, în 2015 am dăruit 250, în 2016 -450, 2017 -520 și am fost cu cadouri la 6 Case Familiale și în 2018 – 470 de pachete și vizite la 5 Case Familiale. La capitolul ore de voluntariat, în 2015 am pornit cu 6.800 și în 2018 ajungeam la 11.500. Programul „Fii atent la sănătatea ta”  a ajuns la 18.000 de persoane, dar cu siguranță anul asta va crește foarte mult.  

Pentru cursurile de prim ajutor se percep taxe?

Da, avem o taxă de 100 de lei de persoană pentru un curs de 8 ore, 4 de teorie și 4 de practică. Se țin de medici sau asistenți, cu manechine de prim ajutor și tot felul de aparaturi importante. Cei care vor să ne contacteze, ne găsesc prin pagina de Facebook, Asociația Salvatore Egyesület și la numărul de telefon de acolo. Tot pe Facebook sunt o mulțime de informații despre activitatea noastră, pentru cei interesați de ceea ce facem. 

Am văzut că recent ați achiziționat o mașină nouă. Cum o veți folosi? 

E o mașină pentru transportul materialelor, echipamentelor, voluntarilor la evenimente. 

Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește Asociația Salvatore? 

În aprilie 2015 am pornit cu gândul acesta, de a ne dezvolta. Primul eveniment pe care l-am avut a fost la Zilele Sfântu Gheorghe, cu 5 voluntari. Nici asistenți, nici medici. Un cort, o masă, o targă și o geantă de prim ajutor. În decembrie 2015 am avut primul eveniment umanitar. De atunci ne-am dezvoltat. Cred că 50% din populația județului ne cunoaște acum. Dacă văd cortul albastru, știu că acolo e punct de prim ajutor și că aici trebuie să vină să ceară sprijin. În continuare, pentru noi cel mai important este să ajutăm oamenii. În plus, ne dorim să aducem alături de noi cât mai mulți voluntari, pentru că ei sunt sufletul asociației și fără ei nu putem face nimic din tot ce ne propunem. Acum avem un proiect prin care vrem să punem trei defibrilatoare în Sfântu, în locurile foarte aglomerate și să învățăm oamenii să le folosească. Vrem să continuăm programul de prim ajutor în grădinițe și să mergem din septembrie la Întorsura Buzăului. Astfel, o să acoperim tot județul. Este un program foarte drag nouă. Totodată, vrem să continuăm și cursurile de prim ajutor, dar și să luăm echipamente mai noi. Trebuie să zic și că am achiziționat un monitor multifuncțional, care măsoară parametri de tensiune, de puls, saturație de oxigen, temperatură, tensiune și EKG. E un aparat unic în România, l-am comandat din America și trebuie să ajungă. Îl vom folosi la urgențe, în corturile de prim ajutor. E foarte important pentru că durează 10 secunde și îți dă toate informațiile de care ai nevoie. 

Hai să le luăm pe rând! Pe lângă subiectul cu aparatul unic în România, mi-a atras atenția și proiectul cu defibrilatoarele. Dă-ne mai multe detalii. 

Da, e foarte interesant, dar e un proiect foarte costisitor, care necesită și multă atenție. Sper că în viitor, până anul viitor vom putea să îndeplinim acest plan. 

Unde v-ați gândit să le amplasați?

La Piață, în centru și la Gară. 

Cum ați venit cu ideea asta?

În străinătate, la fiecare colț de stradă se găsește un defibrilator, sau la metrou, sau la școală. La noi, din păcate, e foarte dificil. O să ținem și cursuri pentru folosirea acestor defibrilatoare și despre cum trebuie făcută o resuscitare corectă pe loc. E important să se înceapă resuscitarea cât mai repede. Primele 4 minute înseamnă moarte clinică și de la minutul 4 înseamnă moarte cerebrală dacă nu se face resuscitarea. Cu aceste defibrilatoare se pot salva vieți, până la sosirea ambulanțelor. Dar pentru acest proiect trebuie să vedem ce surse de finanțare vom putea avea, cum le putem amplasa astfel încât să fie în siguranță și așa mai departe. 

Cum a mers programul de prim ajutor de grădinițe? 

Povestea ursulețului Tedy e un program de 40 de minute, care cuprinde evaluarea siguranței, arsurile, hemoragiile, corp străin, strigare după ajutor și apelarea 112. Programul a început în 2017, la Târgu Secuiesc și în apropiere, după ce am câștigat fonduri prin Licitația Civilă. Anul trecut am ajuns la Sfântu, Baraolt și Covasna. Acum vrem să mergem la Întorsura. Vrem să ajungem în tot județul. Cred că până acum am ajuns la 3.500 de copii. Suntem fericiți că în 2017 am câștigat titlul de „cel mai bun program din județ” cu această inițiativă. 

Mi se pare foarte interesant, pentru că acești copii pleacă în viață cu informații de bază foarte valoroase. 

Da, am avut și un caz concret, în care copilul dintr-un sat de lângă Târgu Secuiesc s-a dus acasă. Tatăl avea o hemoragie nazală. Mama i-a zis să se culce pe spate, dar copilul le-a spus că nu e corect, ci că trebuie să se aplece în față, să țină o compresie pe nas și așa a scăpat de hemoragie. Asta era lecția cu hemoragiile. 

Iar legat de mesajul pentru voluntari, ce le transmiți ca să îi convingi să vină la voi ?

Să vină la noi dacă vor să ajute oamenii, să încerce și să învețe ce înseamnă să dea prim ajutor în urgențele minore. Nu se știe  unde și când pot să salveze, cu o manevră aplicată corect, o viață. În plus, oamenii trebuie să știe că noi dăm calitate, nu cantitate. Dacă nu dai calitate, anul viitor nu te mai cheamă oamenii. Cu toate că e foarte dificil, mai ales că noi suntem un ONG non-profit, care trăiește din ceea ce primește din proiecte sau de la sponsor. De aceea țin să le mulțumesc din suflet partenerilor, sponsorilor și voluntarilor noștri. Și oricum, fiecare bănuț e investit în echipamente și tot ce avem nevoie. 

Unde vezi asociația Salvatore la împlinirea vârstei de 10 ani?

Sper că o să avem în toate zonele din județ măcar o subfilială, mulți voluntari, mulți asistenți, medici și echipamentele necesare. Sper că o să avem măcar un spațiu pentru depozitare mai mare, dar și parteneri internaționali cu care să colaborăm pentru ajutorarea oamenilor nevoiași. Pentru mine cel mai important este să meargă programele care sunt începute.  

În final, care ar fi mesajul principal pe care ai vrea să îl rețină covăsnenii despre Asociația Salvatore? 

Că trăim pentru a ajuta.  

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.