SPORT 14 februarie 2024

Cristian Schiopu: „Avem loc pe tatami pentru toți”

de Daniela Luca | 1482 vizualizări

Interviu cu antrenorul de Ju-Jitsu de la Show Time, despre realizările și provocările în drumul spre succes

Astăzi vrem să-ți aducem în atenție o poveste a unui antrenor din Sfântu Gheorghe, care are o putere inimaginabilă de a aduna în jurul său oameni dedicați sportului și performanței. Pasiunea pentru arte marțiale și fitness l-a transformat pe antrenorul de ju-jitsu de la Clubul Show Time într-un adevărat catalizator al schimbării în comunitatea noastră. Cristian Schiopu nu a fost însă întotdeauna figura puternică și încrezătoare pe care o vedem azi. Copil timid și introvertit, el a descoperit în sport o modalitate de a-și găsi vocea și de a-și dezvolta încrederea în sine. De la primele lecții de judo în sala Casei de Cultură de Tineret, până la întâlnirea cu ju-jitsu și fitness-ul, el a traversat un drum lung, iar astăzi este un lider respectat în comunitatea sportivă. Despre antrenament ca formă de eliberare și dezvoltare, despre viitorul clubului și proiectele noi, dar și despre recunoașterea meritelor sale, citește în următoarele rânduri.

- Cine este Cristian Schiopu și de unde i se trage pasiunea pentru sport?

Cristian Schiopu, aka Cristi Copu, este un copil timid și introvertit, care datorită zonei unde locuia (cartierul Ciucului), de voie, de nevoie, a trebuit să învețe să se apere de multiculturalitatea indigenă și pestriță a zonei. Astfel, undeva pe la finalul verii anului 1987, împins de la spate de către un prieten mai mare, am ajuns să fac judo aproape doi ani de zile la sala din cadrul Casei de Cultură a Tineretului din Sfântu Gheorghe. După o accidentare destul de gravă la mâna dreaptă și verdictul dat de medici, mi s-a interzis să practic sportul de contact.     

După ce am terminat liceul, în timpul stagiului militar efectuat la o unitate militară de elită a armei Parașutiști, din municipiul Buzău, la 19 ani am luat contact pentru prima oară cu arta marțială ju-jitsu. După trecerea la vatră, am ajuns să desfășor mai multe meserii în uniformă și să iau contact cu Sensei Oltean Petru, antrenor de judo și instructor de ju-jitsu care mi-a devenit mentor pentru nu mai puțin de 13 ani de zile, timp în care m-am dezvoltat continu. Astfel, am ajuns de la otagani (elev) la sempai (ajutorul profesorului).      

După despărțirea de antrenor, a urmat o perioadă de pribegie spre regăsirea sinelui și a „căii” în artele marțiale, cale care a dus spre următoarea etapă a dezvoltării personale, cea de antrenor de ju-jitsu și instructor de fitness.

Sunt Instructor de Fitness nivelele 1 și 2 în cadrul Academiei WellZone, Antrenor Senior de Ju-Jitsu, dețin centura neagră cu 4 Dan Ju-Jitsu, 1 Dan Judo și centura maro în Brazilian Jiu Jitsu, fiind în top cinci cei mai buni antrenori din cadrul Direcției Județene de Sport a județului Covasna.

- Povestește-ne, te rog, despre Show Time. Ce vechime are clubul și ce activități desfășurați aici?

Clubul are o vechime de 13 ani. A luat ființă la data de 18 august 2010, la inițiativa mea și a încă doi prieteni, sportivi și ei. Clubul e afiliat la Federația Română de Arte Marțiale, Federația Română de Ciclism și Comitetul Paralimpic Român.

În cadrul Clubului sunt înglobate trei departamente, astfel:

  • Paralimpic (coordonator Anton Ciprian) cu sportivi care au o anumită dezabilitate fizică;
  • Arte Marţiale & Fitness (coordonator Schiopu Cristian). Aici sunt cuprinse cursuri adresate copiilor și adulților care învață arta Ju-Jitsu-ului, dar și programe de Fitness Circuit și Tabata pentru doamne și domnișoare.
  • Polisport (coordonator Toma Constantin) cu sportivi care sunt atipici sporturilor clasice și care duc sportul la un alt nivel, cel al extremului, aici regăsindu-se ramurile de Ciclism Enduro & Downhill și Automobilism Sportiv. 

- Care sunt realizările pe care le-a atins clubul în acești ani de care ești cel mai mulțumit?

Sunt multe realizări notabile, pe fiecare ramură sportivă și sunt mândru de toate, în parte datorită faptului că fiecare dintre sportivii noștri sau chiar noi înșine ne-am depășit limitele. Pot aduce în evidență palmaresul lui Anton Ciprian, multiplu campion național la tenis de câmp în scaun rulant și primul antrenor de tenis cu dizabilități, fiind în World ITF Ranking. Momentan acesta deține funcția de vicepreședintele al Comitetului Național Paralimpic și este șef al delegației pentru lotul României calificat la Jocurile Paralimpice din Japonia „Tokyo 2020” și ale celui din acest an „Paris 2024”.

La realizări aș adăuga și organizarea a opt ediții consecutive a Cupei „Little Fighter” la Ju-Jitsu, cele 2.153 de medalii cucerite în competițiile de Ju-Jitsu și BJJ de către sportivii noștri, dintre care 103 medalii sunt de Campion Național și 116 de Vicecampion. Palmaresul continuă cu clasări pe primele trei locuri în cadrul competițiilor internaționale de profil atât la Cupe Mondiale, cât și la Campionate Europene și a celor Balcanice, unde am fost prezenți de fiecare dată, dar și clasarea sportivilor din cadrul clubului în top 10 cei mai buni sportivi ai județului Covasna atât în 2022 cât și 2023, top efectuat de Direcția Județeană de Sport Covasna.

De asemenea suntem primul club din județ care a avut legitimați sportivi pe ramura de ciclism Trial și am organizat mai multe competiții, dar și pe ciclism montan, în speță Enduro. Aici am fost organizatorii celor două ediții a celui mai prietenos concurs de ciclism din România - Șugaș Enduro, edițiile 2022 și 2023, ultima fiind etapă de cupă națională. Vreau să menționez și realizările sportivului Toma Constantin pe linia ciclismului montan în cadrul cupelor și competițiilor din țară, fiind în topul veteranilor pe acest segment sportiv.

Pot continua cu transformările personale, atât fizice, cât și psihice a doamnelor care sunt parte a proiectelor de Fitness, dar și de aspectul și utilității sălii noastre, un proiect uriaș pentru noi, care s-a concretizat de ceva timp.

- Există programe sau metode de antrenament adaptate pentru diferite grupuri de vârstă sau niveluri de experiență?

Desigur, dorința unanimă a membrilor clubului a fost încă de la început de a avea activități de antrenament şi instruire sportivă după un program bine stabilit pe domenii de activitate, în concordanță cu calendarele competiționale ale federațiilor sportive și cererii de piață. Momentan avem peste 100 de sportivi înscriși în cadrul proiectelor noastre. Avem o serie de copii și adolescenți (între 5 și 14 ani) și două serii de juniori și adulți (între 15 și 45 ani) în cadrul antrenamentelor de Ju-Jitsu / Brazilian Jiu Jitsu, fiecare adaptat nivelului său de cunoștințe și experiență. Avem o grupă de copii și adolescenți care activează în cadrul proiectului de ciclism montan și cu care facem antrenamente pe traseele proiectate și executate de noi, trasee marcate, care se întind din stațiunea Șugaș Băi până la traseul de motociclism din proximitatea municipiului Sfântu Gheorghe. Mai avem și un nucleu de aproximativ 30 de doamne care frecventează programele de fitness, Circuit și Tabata, adaptate pe fortificare, tonifiere musculară și eliminarea stresului cotidian.

- Care este filozofia sau abordarea ta în privința antrenamentului și dezvoltării personale a membrilor clubului?

Cum o pregătire sportivă sănătoasă se face cu multă muncă și cursuri de specialitate, după patru ani de studii intense de Psihologie – Pedagogie, doi ani de studii în cadrul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor și cursuri de Formator Sportiv, Instructor Personal Trainer nivelul 1 și 2, Instructor Pilates, Bokva, Tae-Bo, Body Combat și Steel Combat, și multe reușite, dar și insuccese sportive, pot concluziona următoarele: filozofia mea stă în stăpânirea cunoștințelor pregătirii fizice, a abilităților și aptitudinilor unei evaluări obiective a nevoii fiziologiei corpului uman și ale culturii fizice. Și desigur,  țin seama de caracteristicele de vârstă și sex, iar antrenamentele au loc într-un mediu plăcut și prietenos, cu multă energie pozitivă.

- Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în calitate de antrenor și proprietar de club sportiv și cum le-ai depășit?

Consider că sunt o persoană destul de cultă și că principiile mele de viață și conviețuire cu cei din jur sunt destul de normale. Însă (există acest însă) anumite lucruri nu le putem dezvolta doar fiind amabili și cordiali cu cei cu care interacționăm. Postura de antrenor m-a pus în fața luării unor decizii radicale. A trebuit să fac alegeri și să iau decizii care nu au mulțumit pe toată lumea, însă a primat întotdeauna principiul implicării și sacrificiilor personale de care am ținut cont, precum și principiul de grup în fața celui individual.  Ca și coordonator de club, am avut de rezolvat multe probleme, multe provocări, atât de la cele privind dotarea materială a sălii, buna funcționare a acesteia, până la cele privind psihologia individuală a membrilor asociației, provocări cu care ne confruntăm aproape zilnic și pe care reușim să le rezolvăm cu implicarea staff-ului de conducere a clubului.

- În ceea ce privește sursele de finanțare, cum percepi nivelul de susținere acordat de stat asociațiilor sportive și cluburilor? Există provocări pe care le întâmpini în obținerea fondurilor necesare pentru dezvoltarea și funcționarea clubului tău?

Cel mai greu este să găsești o soluție ca să diminuezi impactul financiar suportat de sportivii care participă la competiții în ceea ce privește plata taxelor de competiție (cele internaționale ajung la 150 euro / probă), a deplasării și cazării acestora, costuri care sunt destul de mari. Din fericire, am reușit aproape de fiecare dată să găsim soluții, atât prin obținerea de donații și sponsorizări, cât și prin accesarea unor sume (destul de mici, ce-i drept, față de solicitare) prin cadrul proiectelor pe linie de sport de la nivelul Consiliului Local Sfântu Gheorghe și a Consiliului Județean Covasna. Provocarea cea mai mare stă în birocrația acestor proiecte, a execuției unui dosar de cel puțin 25 de pagini unde să arăți că ești eligibil prin diferite criterii, de la cele privind legalitatea clubului până la existența fondurilor pentru acel proiect. Apoi, la finalul proiectului, la decontare, din nou un dosar stufos privind cheltuielile efectuate și implementarea criteriilor cerute. Toate astea pentru câțiva lei. Uneori nu pot înțelege de ce statul, primăria, nu pot cere printr-un simplu click toate aceste date de la instituțiile aceluiași stat care le-au emis.

- Care crezi că este rolul părinților în susținerea parcursului de antrenament al copiilor și adolescenților?

Rolul de părinte a copiilor sportivi nu este ușor, cu atât mai puțin cel al părinților copiilor talentați, așa cum avem și noi. Din acest motiv, eu, ca antrenor, încerc să ofer cel mai bun sprijin posibil părinților în însoțirea copiilor care fac ju-jitsu. Fiecare sportiv are nevoie de sprijin individual, iar fiecare relație părinte-copil este unică și exclusivă. Fiecare dintre noi avem nevoie de sprijin emoțional, de exemplu, sub formă de feedback constructiv sau încurajare personală. De asemenea, i-am învățat pe părinți să nu comenteze rezultatul sportiv al copilului său, ci mai degrabă angajamentul arătat și progresele individuale pe care le-a făcut. Aceste forme de sprijin nu numai că influențează pozitiv performanța sportivă, ci aduc un aport important bunăstării emoționale a acestora. Din păcate însă, sunt și părinți care își felicită copilul doar atunci când acesta dă dovadă de performanță, în timp ce atunci când performanța este scăzută, părintele arată dezinteres față de antrenamente și competiții. Acest tip de atitudine îl poate determina pe copilul sportiv să se concentreze excesiv asupra performanțelor ridicate și, prin urmare, să se simtă frustrat atunci când nu este în măsură să ofere rezultatele dorite. Aceste frustrări se adună și duc la abandonarea sportului în cauză. Părinții ar trebui să ofere mai mult sprijin copiilor înainte, în timpul și după competiții, de exemplu, cu fraze de încurajare. Eu știu că se poate, în ambele variante. Avem nenumărate cazuri de sportivi care au făcut performanță râzând de bucurie sau plângând de necaz pe tatami.  

- Înscrierile pentru grupa de inițiere, adică pentru copiii cu vârste între 5 și 15 ani, sunt încă în desfășurare. Există cerințe clare sau recomandări pentru cei care doresc să se alăture?

Suntem „deschiși” atât la intrarea, cât și la ieșirea din cadrul clubului. Nu cerem prea multe explicații, însă nici nu dăm dacă nu sunt necesare. Considerăm că „totul se întâmplă cu un motiv”. Avem locuri libere și cererea este selectă, adică se ajunge la noi în sală datorită recomandărilor părinților care își au copii la noi de ceva vreme și sunt buni observatori ai programelor. Alții vin din curiozitate sau din greșeală și spun că au venit să învețe karate. Avem loc pe tatami pentru toți. Vorbesc la plural datorită faptului că nu sunt singur în această călătorie. Lângă mine se află cel mai bun prieten al meu, Sensei Carp Silviu Ionuț, cu care împărtășim aceeași „cale” de la deschiderea secției și până în momentul prezent.

Nu avem cerințe foarte stricte, suntem maleabili și ne bucurăm de fiecare copilaș, adolescent sau adult care dorește să învețe de la noi. După interacțiunea cu grupa și cu noi, profesorii, vom respecta eticheta impusă în Dojo (sala de antrenament), prin toate protocoalele ce însumează respectul față de Sensei, sănătatea fizică a partenerului, igiena personală, antrenamentele fizice impuse și viața socială din afara sălii de antrenament.

- Pe lângă activitățile curente, există proiecte noi sau evenimente pe care le ai în plan pentru a aduce o noutate în club?

Anul 2024 va fi unul de grație. Campionatul Național de Ju-Jitsu are loc în luna februarie, iar apoi, la nici două luni distanță, urmează Campionatul European care se va ține la noi în țară. Pe partea paralimpică, avem an Olimpic și alegeri în cadrul conducerii CNP, unde dorim să candidăm pentru a implementa un suflu tânăr și obiective noi, realizabile și notabile. Pe cealaltă parte, a polisport-ului, ne pregătim pentru organizarea celei de treia ediții a competiției cicliste Șugaș Enduro și a unui concurs de automobilism sportiv, format nou și personal a echipei monoposturilor Show Time. Pe partea de Fitness îmi doresc să implementez ore noi în cadrul programului și să dezvolt conceptul pentru a fi accesibil cât mai multor categorii sociale.     

- Ai fost nominalizat, în cadrul Superlativelor Covasnamedia, dar și la Best of Sepsi, pentru trofeul Antrenorul Anului. În final, am vrea să aflăm ce înseamnă pentru tine acest lucru?

Evident că nominalizarea mea la premiile Best of Sepsi și Superlativele Covasnamedia pentru trofeul Antrenorul Anului, chiar dacă nu s-a soldat cu un premiu, este dovada recunoaşterii muncii mele de peste 14 ani de când funcționează Clubul „Show Time” și a efortului de a îndruma persoanele care ne trec pragul spre o viață echilibrată prin sport. Am fost onorat să mă număr printre nominalizaţii de la categoria respectivă deoarece ştiu sigur că sunt o mulţime de antrenori talentaţi care fac lucruri extraordinare cu sportivii lor, în întreg județul Covasna. A fost, de asemenea, o dublă bucurie faptul că munca mea, făcută cu pasiune, este apreciată. O muncă pe care n-aş putea să o fac fără colegi profesionişti, fără o echipă de sportivi extraordinari! Am acest noroc, să lucrez cu oameni de valoare, iar ambele nominalizări le dedic lor!

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.