CULTURA 26 septembrie 2019

Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita

de Covasna Media | 1659 vizualizări

Manifestări culturale prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2019, la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna și Izvoru Mureșului, vor fi organizate mai multe manifestări de cultură și spiritualitate românească, grupate sub genericul Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita.

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și la Muzeul Spiritualității Românești, de la Catedrala Ortodoxă, Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se vor desfășura simpozionul și vernisajul expoziției cu tema Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei și se va viziona filmul documentar File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei, realizat de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, în anii 1993-1994.

Toate aceste manifestări sunt organizate în parteneriat de Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe și se vor desfășura după următorul program:

Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala din Sf. Gheorghe, ora 11,00–11,30: Vernisarea Expoziției documentare Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei - 25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei, prezintă dr. Ioan LĂCĂTUȘU și Erich-Mihail BROANĂR

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, 11,30–12,00: Vizionarea filmului File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei, realizat de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” 1993-1994.

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, 12,00–15,00: Simpozionul Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei 

Moderatori: Pr. Florin TOHĂNEANU, prof. Vasile STANCU

În program: Pr. Ioan BERCU, protopop al Protopopiatului Sf. Gheorghe, Raport de activitate al Protopopiatului Sfântu Gheorghe, la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei (EOCH); pr. Florin TOHĂNEANU, protopop al Protopopiatului Buzăul Transilvan, Raport de activitate al Protopopiatului Buzăului Transilvan, la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei; av. Ioan SOLOMON, Covasna, Amânar pentru o Candelă în Carpați; prof. Vasile STANCU, Sfântu Gheorghe, Mărturii inedite despre demersurile întreprinse pentru înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei; pr. Ioan MARIN, Sfântu Gheorghe, Contribuția Ligii Cultural - Creștine „Andrei Șaguna” la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei; dr. Ioan LĂCĂTUŞU, Sfântu Gheorghe, Înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, cea mai mare realizare a românilor din cele două județe, din perioada postdecembristă; ing. Marian ȘTIOPU, Sfântu Gheorghe, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, colaborator statornic al EOCH, în scopul afirmării identității naționale a comunităților românești din județele Covasna și Harghita; ing. Ciprian HUGIANU, Sfântu Gheorghe, Valoarea documentar-istorică a arhivei Centrului Ecleziastic de Documentare ,,Mitropolit Nicolae Colan; prof. drd. Florentina TEACĂ, Covasna, O importantă sursă de documentare privind istoria și cultura românilor din sud. estul Transilvaniei: Biblioteca Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”; Erich-Mihail BROANĂR, Sfântu Gheorghe, Activitatea pastoral - misionară, culturală și socială din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, oglindită în paginile revistei „Grai Românesc”.

Expoziția, filmul documentar și simpozionul își propun să pună în evidență faptul că înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei reprezintă o lucrare creştinească şi duhovnicească şi în egală măsură naţională, chemată să asigure păstrarea credinţei, tradiţiei, limbii şi culturii româneşti în localităţile Arcului Intracarpatic. Cu toate greutăţile cunoscute, pe care le-a străbătut societatea românească în perioada postdecembristă, cu ajutorul lui Dumnezeu, printr-o păstorire înţeleaptă a IPS Ioan, azi Mitropolit al Banatului și a PS Andrei, o implicare ziditoare a părinţilor protopopi, a preoţilor parohi, a stareţilor aşezămintelor monahale şi a majorităţii credincioşilor din Eparhie, bilanţul activităţilor pastorale, culturale, economice şi sociale, la 25 de ani de la înființarea Eparhiei Covasnei și Harghitei, este unul rodnic. 

Cercetările sociologice întreprinse au formulat concluzia conform căreia meritul principal al celor 25 ani de existenţă a Eparhiei Covasnei şi Harghitei şi de rodnică păstorire a IPS Ioan și PS Andrei, îl reprezintă schimbarea radicală de percepţie şi perspectivă a românilor din această parte de ţară: dintr-o comunitate aflată într-o permanentă „defensivă”, lipsită de posibilităţi de prezervare şi afirmare a identităţii sale specifice, într-o comunitate care, în ciuda dimensiunilor sale numerice reduse, dispune de potenţial şi resurse umane pregătite, care, cu sprijinul fraţilor întru credinţă şi neam, poate nu numai să „primească”, dar şi să „dea” patrimoniului cultural naţional şi spiritual valori perene, la nivelul performanţelor şi exigenţelor timpurilor pe care le trăim.

Bineînțeles că, la acest moment de bilanț, nu se va face abstracție  de provocările care stau în fața comunităților românești din județele Covasna și Harghita. Vom reafirma din nou faptul că, la 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, clasa politică românească și toți factorii responsabili de viitorul neamului românesc, trebuie să conștientizeze faptul că problema românilor din județele Covasna și Harghita, nu este doar problema acestora, ea este problema tuturor românilor. Acest deziderat a fost formulat, încă din perioada interbelică a secolului XX, de către protopopul de Sfântu Gheorghe, Aurel Nistor: „Problema românească din Secuime nu e numai de interes local, ea ar trebui să fie o problemă de stat, una și aceeași pentru orice cârmuire din fruntea țării. Ca să ajungă o problemă de stat, ea trebuie mai întâi cunoscută și încă în toate laturile!” Actualizând, putem afirma că problematica specifică a românilor și maghiarilor din Arcul Intracarpatic trebuie să constituie o prioritate a statului român, care, printr-o strategie adecvată de dezvoltare economică și socială a acestei binecuvântate zone, din inima României, să asigure dăinuirea identitară a tuturor locuitorilor, într-un mediu multietnic și pluriconfesional și nu într-o enclavă etnică. 

La acest bilanț aniversar, sunt așteptați să participe preoții parohi, monahi și monahii, membri ai consiliilor parohiale și ai comitetelor femeilor ortodoxe, conducerile asociațiilor, fundațiilor și ligilor din partea societății civile, slujitorii şi binefăcătorii parohiilor din Sfânta Episcopie a Covasnei și Harghitei, iubitorii de istorie, cultură și spiritualitate  românească.

(Biroul de presă  al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”)

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.