CULTURA 6 mai 2020

Un centru cultural şi unul de agrement, realizate în municipiul Târgu Secuiesc până în 2023

de Agerpres | 1097 vizualizări

Un centrul cultural şi unul de agrement vor fi realizate până în anul 2023 în municipiul Târgu Secuiesc, investiţiile, în valoare totală de peste 30 de milioane de lei, urmând să fie cofinanţate de Uniunea Europeană, menţionează conducerea Primăriei, într-o postare pe internet.

Potrivit sursei citate, primarul municipiului, Bokor Tibor, a semnat la finele lunii trecute acordul de finanţare, iar conform proiectului, centrul cultural va fi amenajat în clădirea fostei cazărmi, iar centrul de recreere, în vecinătatea lacului Dac.

„În clădirea cazărmii va funcţiona un centru cultural (...) şi tot aici se va muta şi Muzeul Breslelor „Incze László“, iar spaţiul interior al clădirii va fi potrivit şi pentru găzduirea unor concerte mai mici, respectiv a unor manifestări muzicale. Pe parcursul reînnoirii clădirea - monument de categoria A va fi consolidată structural, vor fi aranjate şi reîmpărţite spaţiile interne. Valoarea totală a investiţiei cu TVA este de 21.542.435,41 de lei. (...) Proiectul lacului Dac regândeşte terenul neglijat şi spaţiul verde, precum şi împrejurimea lacului şi îl va transforma într-un centru modern de recreere. Suprafaţa totală a terenului este de 24.107 metri pătraţi, din care 7.160 metri pătraţi reprezintă lacul. Centrul de recreere va oferi odihnă pentru toate categoriile de vârstă, va fi înzestrat cu bănci cu drum pentru biciclete, vor fi amenajate şi realizate spaţii verzi, precum şi cu locuri pentru odihnă. Apoi va fi amenajat un teren de joacă şi spaţii potrivite pentru activităţi în timp liber. În proiect figurează, totodată, şi crearea unei zone unde cadrele didactice pot organiza diferite activităţi în aer liber, specifice studiului direct al biodiversităţii, precum şi activităţi extra-curriculare pe teme de ecologie, biodiversitate şi protecţia mediului. Valoarea totală a investiţiei cu TVA este 9.098.860,75 de lei. Suma nerambursabilă a celor două proiecte este aproximativ 23 milioane de lei, partea proprie a Primăriei fiind de 8 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrării este 30 noiembrie 2023“, se arată în comunicatul postat pe pagina de internet a Primăriei.

Târgu Secuiesc este un orăşel ardelenesc unic în România prin faptul că din centrul oraşului pornesc, asemenea razelor soarelui, 73 de străduţe înfundate, denumite curţi, care nu poartă un nume, ci sunt numerotate.

În fiecare dintre ele, cu zeci şi sute de ani în urmă, locuia câte un meşter - pantofar, pălărier, turtar, tâmplar, fierar, etc, acesta fiind motivul pentru care Târgu Secuiesc este supranumit „oraşul breslelor“.

Câteva dintre obiectele confecţionate sau folosite pe vremuri de către aceştia sunt expuse astăzi la Muzeul Breslelor din localitate, inaugurat în anul 1972.

Muzeul Breslelor, care se va muta în viitorul centru cultural, deţine, de asemenea, o colecţie inedită de costume populare în miniatură, mai exact o expoziţie ce reuneşte aproape 250 de păpuşi îmbrăcate în costume populare, realizate la începutul anilor 70 în urma unui concurs lansat de o revistă pentru copii.

Mascotele muzeului sunt Zsuzsi şi Andris, două păpuşi îmbrăcate în costume populare secuieşti.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.