CULTURA 13 septembrie 2018

Un artist de renume expune pentru prima dată în România, la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 849 vizualizări

Accesul la expoziția artistului Daniel Spoerri, una dintre figurile importante ale pop-art-ului european, este liber

Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe găzduiește, în premieră națională expoziţia „A digera trecutul”, semnată de una dintre figurile importante ale pop-art-ului european, artistul Daniel Spoerri. Vernisajul are loc pe 13 septembrie, de la ora 17:00, în prima zi a festivalului pulzArt. Evenimentul va fi deschis de curatorul Ligetfalvi Gergely.

Expoziţia „A digera trecutul” prezintă lucrările originale ale artistului şi este construită în jurul Eat Art-ului şi Object Art-ului – concepte dezvoltate de Spoerri. Aceasta prezintă 35 de lucrări originale ale artistului, precum și un vast material documentar.

Expoziția face parte din programul Festivalului de Arte Contemporane pulzArt6.

„O să fie prezente în oraș și opere de artă ale lui Daniel Spoerri, originar din România, stabilit în Elveția. Cu ocazia PulzArt-ului se deschide prima sa expoziție în țară. Suntem foarte mândri de acest lucru pentru că el este unul dintre numele consacrate ale artei contemportane și e recunoscut la nivel internațional. (...) Am avut lungi discuții și i-ar fi plăcut să vină la Sfântu Gherghe, dar având o vârstă înaintată, deocamdată a renunțat la călătorie. Chiar daca nu a venit la vernisaj, sperăm că o să vină altă data”, a spus coordonatorul de programe de la pulzArt, Knop Ildikó, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

„Tot în această sală va fi prezentat filmul „Copilul sălbatic din Iaşi” – O privire asupra vieţii şi artei lui Daniel Spoerri de Olga Ștefan. Acest film este prima înregistrare în care artistul detaliază experiențele sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Iași, explicând în special călătoria sa din 2010 în România în căutarea urmelor tatălui său și dezamăgirea față de țara pe care a găsit-o. Daniel abordează chestiuni existențiale precum viața și moartea, apartenența și lipsa patriei, precum și rolul jucat de artă în înfruntarea cu lipsa de sens”, arată un comunicat de presă.

Artistul în vârstă de 88 de ani, născut la Galați, și-a obținut recunoaşterea internaţională ca artist plastic la 30 de ani, când a creat primele tablouri-capcană: după un festin, masa – cu toate obiectele, detaliile și resturile ei (vase murdare, sticle goale, scrumieră cu mucuri de ţigară) – este fixată şi transformată într-un tablou expus pe perete; adică, obiectele sunt fixate pe masă, pe scaun sau alt tip de suport, apoi, prin schimbarea planului, poziţia orizontală devine verticală, iar colajele atârnă pe pereţi, asemenea unor tablouri.

La începutul anilor '70, Daniel Spoerri a reușit să se impună în lumea artistică din Europa de Vest drept fondatorul conceptului Eat Art – un curent artistic rămas viu până în zilele noastre.

Expoziția „A digera trecutul” poate fi vizitată până în 30 noiembrie 2018, în fiecare zi cu excepția zilei de luni, între orele 11-19, iar accesul vizitatorilor este gratuit.

Festivalul pulzArt aduce în capitala județului Covasna artiști de renume mondial în aproape 50 de evenimente și ateliere. Tema de anul acesta este învățatul prin experiență, elementele cheie fiind astfel workshop-urile.  Mai multe detalii despre activități și program pot fi obținute pe www.pulzart.ro.

Daniela Luca

Credit imagini:

Daniel Spoerri, Colecție din seria Il Bistrot di Santa Marta,

2002, asamblaj, foto: Rita Newman

Portretul lui Daniel Spoerri -2018, foto: Rita Newman

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.