CULTURA 9 noiembrie 2012

Teatru muzeal la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

de Covasna Media | 735 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni are o bogată experienţă în propunerea de programe educaţionale non-formale, atât în muzeu, cât şi în afara acestuia. Acest lucru l-a recomandat ca partener în cadrul proiectului „Patrimoniu – o scenă pentru tineri”, coordonat de Asociaţia Transcena şi finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Din proiect au mai făcut parte Muzeul Casa Mureşenilor (Braşov) şi Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar (Bucureşti).

Proiectul a urmărit să faciliteze înţelegerea patrimoniului muzeal de către tineri, prin implicarea unor voluntari cu vârsta cuprinsă între 16 şi 20 de ani în crearea unei piese de teatru originale bazată pe colecţiile muzeului.

În luna septembrie s-au desfăşurat ateliere de lucru la Casa Memorială Romulus Cioflec, din Araci, în cadrul cărora voluntarii s-au familiarizat cu colecţiile pe care le deţine şi cu activitatea scriitorului, au ales obiectele şi secvenţe din viaţa lui Romulus Cioflec, elemente care au stat ulterior la baza scenariului piesei de teatru.

Beneficiile implicării acestor tineri în proiectul „Patrimoniu – o scenă pentru tineri” sunt participarea la un proiect cultural inedit, contribuirea la realizarea unei piese de teatru unicat, bazată pe obiecte cu o valoare culturală specială şi un istoric deosebit, cunoaşterea activităţii specifice muzeelor şi a muncii de muzeograf, accesul la informaţii culturale şi posibilitatea acumulării unor cunoştinţe noi, dezvoltarea unor abilităţi precum creativitatea, cooperarea în cadrul unei echipe eterogene, comunicarea, promovarea pieselor de teatru, participarea la repetiţiile pieselor de teatru şi la cele două reprezentaţii.

La începutul acestei luni, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a devenit scenă de spectacol. Tinerii-voluntari adolescenţi, împreună cu specialiştii muzeului, actori, scenarist, au construit o nouă poveste, un nou spectacol: piesa de teatru muzeal „Mi-l imaginez pe scriitor...”

„De fiecare dată când intri într-un muzeu viaţa secretă a obiectelor aşteptă un semn să se anime; teatrul prin atelierele şi spectacolele noastre, face acest semn şi le arată spectatorilor feţele ascunse ale exponatelor”, a declarat Mihaela Săsărman, scenarista şi regizoarea spectacolului.

Invitată specială în piesa „Mi-l imaginez pe scriitor...” a fost actriţa Duţa Guruianu, care a acceptat provocarea implicării în acest proiect.

Reprezentaţiile au avut loc la Casa Memorială Romulus Cioflec şi în sala de festivităţi a Colegiului Naţional Mihai Viteazul.

Spectatori au fost mai ales tineri care au aflat, unii pentru prima dată, informaţii şi detalii din viaţa şi opera scriitorului Romulus Cioflec, într-un mod inedit, prin intermediul teatrului muzeal.

Tinerii-voluntari implicaţi în acest proiect, au fost Larisa, Mădălina, Monica, Alin, Liviu şi Ionuţ. Ei au contribuit, prin implicarea lor, la reuşita acestui proiect. Băieţii au devenit actori în piesa de teatru, interpretându-l pe scriitor în diferite ipostaze, iar fetele au promovat reprezentaţiile şi au realizat materialele de recuzită.

„Acest proiect a urmărit ca utilizând ca instrument spectacolul de teatru, să ofere tinerilor o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât şi asupra muzeului însuşi Muzeul a devenit astfel o scenă a vieţii şi a istoriei, depăşind prejudecată că muzeul este un spaţiu plictisitor, plin de obiecte preţioase, dar care nu au relevanţă în raport cu viaţa noastră, cu prezentul. S-a dovedit că tinerii pot deveni din vizitatori de muzeu – animatori ai patrimoniului deţinut de acesta, din public pasiv – un promotor activ al valorilor culturale” – a declarat Mihaela Murgoci, coordonatoarea proiectului.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.