CULTURA Acum 1 zi, 17 ore

Teatrele din Sfântu Gheorghe, din nou pe podium la Premiile UNITER 2025

de Ștefania Găvăneci | 276 vizualizări

Gala Premiilor UNITER 2025, desfășurată pe 26 mai la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, a adus noi recunoașteri pentru scena teatrală din Sfântu Gheorghe. Festivalul DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”, și artistul Baumgartner Sándor, de la Teatrul „Tamási Áron”, s-au numărat printre câștigători.

Festivalul DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, a primit premiu special pentru rolul pe care îl are în susținerea tinerilor artiști. 

Acest premiu vine într-un moment extraordinar, la cea de-a 10-a ediție aniversară. Nici că se putea ceva mai frumos. Într-o lume în care avem greutăți mari, toți cei din lumea teatrală, tăieri bugetare, noi suntem cumva privilegiați. Într-o lume în care spațiile teatrale tind să se închidă sau să se mute, la noi se construiesc teatre, se construiesc noi spații teatrale. 

La Sfântu Gheorghe va așteaptă un teatru deschis, mereu vesel și încă n-am auzit pe nimeni care să ajungă la noi și să plece nefericit sau să spună că nu iubește teatrul. Toate aceste lucruri mă fac să fiu extraordinar de fericită, de recunoscătoare”, a spus, în cadrul Galei Uniter, managerul TAM, Anna Maria Popa. 

La categoria „Cel mai bun lighting design”, premiul a fost câștigat de Baumgartner Sándor pentru creația sa de lumini în spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Viktor Bodó – o producție a Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. 

Baumgartner Sándor nu a fost prezent la eveniment, însă premiul a fost ridicat de Pálffy Tibor, de la Teatrul „Tamási Áron”, nominalizat și el la această gală pentru rolul Prospero din „Furtuna”.

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER, care a debutat chiar la Sfântu Gheorghe, a primit Premiul de excelență „Ion Caramitru”, ca recunoaștere pentru cele 30 de ediții desfășurate până în 2024. 

Vă mulțumesc pentru acest premiu fabulos și pentru cele 30 de ediții de până acum ale Atelierului. Mulțumesc Sfântu Gheorghe, orașul în care s-a născut festivalul, în 1992, mulțumesc Sighișoara, orașul în care ceva mai devreme m-am născut și eu, mulțumesc Satu Mare și mulțumesc Baia Mare și Teatrului Municipal pentru că atelierul e acolo și se simte bine”, a spus pe scena Galei Uniter, directorul Teatrului Municipal Baia Mare, Radu Macrinici.

Pe lângă premiile câștigate, prezența județului Covasna la Gala UNITER 2025 a fost întărită de alte nominalizări importante. Alexandra Felseghi, a fost nominalizată la categoria „Cel mai bun text dramatic” pentru spectacolul „Lina”, montat la Teatrul „Andrei Mureșanu”. De asemenea, Sergiu Diță a intrat în cursa pentru „Cea mai bună coregrafie” cu spectacolul „Memetics”, produs de aceeași instituție. La categoria „Cel mai bun actor în rol principal”, Pálffy Tibor, de la Teatrul „Tamási Áron”, a fost nominalizat pentru rolul Prospero din „Furtuna”.

Gala de duminică poate fi urmărită integral AICI

Sursa foto: Facebook/UNITER

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.