CULTURA Acum 10 ore, 54 minute

Stațiuni, băi și o lecție de istorie vie: Două evenimente culturale de neratat la Fabrica de Țigarete din Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara Dragu | 232 vizualizări

Într-o săptămână culturală în care evenimentele îți ocupă fiecare minut liber, există două întâlniri esențiale cu trecutul – unul de relaxare și unul de reflecție. Miercuri, 30 aprilie, fosta Fabrică de Țigarete din Sfântu Gheorghe găzduiește vernisajul expoziției Stațiuni și băi balneare din Bazinul Carpatin, urmat de proiecția extraordinară a filmului restaurat Orașul fără evrei. Intrarea este liberă, cultura și emoția sunt garantate. 

În mijlocul efervescenței culturale care animă Sfântu Gheorghe zilele acestea, două evenimente ies în evidență nu doar prin valoarea lor artistică, ci și prin puterea lor de a ne transporta în lumi uitate. 

De la ora 16:00, expoziția „Stațiuni și băi balneare din Bazinul Carpatin” își deschide porțile la Fabrica de Țigarete. 

Adusă de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Forumul Cultural Austriac, expoziția reunește povești fascinante despre:

  • băile spectaculoase ale Budapestei, bijuterii arhitecturale și stațiuni termale istorice;

  • cultura balneară din Ținutul Sării (Sovata, Praid, Corund), unde tradiția transilvăneană a relaxării a luat forme memorabile;

  • Bad Tatzmannsdorf, renumita stațiune balneară din Austria, unde izvoarele minerale au redefinit sănătatea și turismul local. 

Expoziția va fi vernisată de: Kósa András László (directorul Institutului Liszt București), Leopold Unger (directorul Forumului Cultural Austriac) și Miklós Alpár (curator și cercetător originar din Praid). 

Această incursiune în istoria apelor vindecătoare va rămâne deschisă publicului până pe 30 iunie 2025. 

Și nu pleca după vernisaj! 

De la ora 17:00, tot la Fabrica de Țigarete, începe un moment cinematografic excepțional: proiecția filmului „Orașul fără evrei” (Die Stadt ohne Juden), realizat în 1924 de Hans Karl Breslauer. 

Considerat o premoniție tulburătoare a tragediilor care aveau să urmeze în Europa, filmul a fost redescoperit întâmplător în 1991 și restaurat în 2015. O operă care, în ciuda vârstei sale, vorbește astăzi cu o voce surprinzător de actuală despre toleranță, pericolul extremismului și fragilitatea civilizației. 

Proiecția va fi urmată de o discuție cu artistul, în limba engleză, cu sprijinul Teatrului Andrei Mureșanu. 

Două evenimente, o singură seară memorabilă. 

Alege să ieși din agitația obișnuită a săptămânii culturale și să pășești într-un spațiu unde apa, istoria și arta se întâlnesc. Intrarea este liberă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.