Povestea meşterului Gál József din Zăbala a cucerit publicul Ethos Film Fest din Bistriţa
Miercuri, 6 noiembrie, la Centrul Cultural Dacia din Bistriţa s-a încheiat prima ediţie a Festivalulului-Concurs de Fotografie şi Film Etnografic Ethos Film Fest, care s-a bucurat de mare interes din partea realizatorilor de film din întreaga lume. În Concurs au fost înscrise în jur de 1200 de filme cu tematică etnografică, din 21 de ţări, dintre care organizatorii au selectat 37 de producţii pentru a fi proiectate timp de trei zile, în cadrul Ethos Film Fest. Astfel, etapa finală a Festivalului a reunit filme din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia, Croaţia, Spania, Turcia, Serbia, Pakistan, Iran, Kîrgîzstan, Panama, Ecuador, Chile, Spania, SUA, Brazilia, Portugalia, Burkina Faso, India, Japonia.
Organizatorii au acordat doar cîte două premii, Marele Premiu şi Premiul Publicului, la fiecare dintre cele două Secţiuni ale Concursului: Secţiunea Film Etnografic de lung metraj şi Secţiunea Film Etnografic de scurt metraj. Printre cei patru cîştigători ai Ethos Film Fest s-a numărat şi documentarul Rotarii, realizat de operatorul-regizor Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István din Sf. Gheorghe, care a obţinut Premiul Publicului.
Protagonistul documentarului etnografic ROTARII este Gál József, ultimul meşter din satul Zăbala, care încă practică o veche meserie, cunoscută sub denumirea de rotărit. Alături de Józsi bácsi mai apare un alt meşter, Tibor Bende, care este şi el printre ultimii păstrători ai unei alte meserii tradiţionale pe cale de dispariţie, fierăritul – domeniu strîns legat de rotărit.
(Nina Ţînţar)