Peste 200 de elevi au fost spectatorii piesei de teatru „Tot ce-i românesc nu piere”
Majoritatea elevilor au fost de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”
Magia teatrului a adus laolaltă cele două licee din Întorsura Buzăului, respectiv Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) şi Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”(LTNB). Elevii şi profesorii de la ambele licee s-au întâlnit vineri, 31.01.2020, de la ora 12:00 în sala de festivități a LTME, pentru a urmări scenetele puse în scenă de actorii trupei „3T”.
La iniţiativa coordonatoarei trupei „3T”, Doina Pătrunjel, elevii de la „Nicolae Bălcescu” au fost invitaţi să vadă spectacolul trupei de teatru. Parte din acest proiect a fost şi profesoara de limba şi literatura română şi de limba engleză de la LTNB, Andreea Nicoleta Filofi.
„Înainte să ajungem la spectacol, au primit (n. red. elevii) şi un chestionar de feedback. Ei, pe parcursul piesei, au avut de completat răspunsurile la câteva întrebări care vor reprezenta, bineînţeles, un soi de puncte în plus când vom ajunge să discutăm opera dramatică. Nu mai citim teoria, pornim de la practică! O să fie cu siguranţă ceva motivant”, ne-a spus profesoara de la LTNB.
Chiar dacă spectacolul a fost unul realizat special pentru elevii liceului tehnologic, elevii de la LTME nu au putut rezista dorinţei de a-şi mai vedea încă o dată colegii pe scenă, astfel o parte dintre ei au venit cu profesorii lor în sala de festivităţi a liceului, pentru a urmări, din nou, scenetele amuzante şi, pe alocuri, cu rol moralizator ale colegilor lor.
Prezent în sală a fost şi consilierul local Rareş Iagăr. Acesta spune că i-a plăcut ceea ce a văzut pe scenă, dar este de părere că se mai poate lucra la naturaleţea liceenilor actori. Totodată, speră ca trupa „3T” să reuşească pe viitor să aducă în faţa publicului şi momente artistice mai de actualitate.
„Spectacolul a fost foarte interesant, elevii s-au comportat extraordinar, ţinând cont că sunt nişte amatori, într-adevăr se vede că mai e nevoie de repetiţie pentru a căpăta naturaleţea aparte a unui actor. Eu sper că o să reuşească în timp să fie cât mai naturali şi să îşi continue evoluţiile pe scenă cu piese chiar cum ziceau şi ei, mai noi. Da, sunt interesante şi piesele comice ale maeştrilor precum Caragiale şi aşa mai departe, dar avem foarte mulţi regizori tineri şi scenarişti care au adus piese de teatru deosebite şi actuale. Au fost foarte buni, nu mă aşteptam. Chiar mă aşteptam să fie puţin mai emotivi, dar chiar au fost buni”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, consilierul local Rareş Iagăr.
Cadrele didactice şi elevii de la LTNB, încântaţi de ceea ce au văzut pe scenă
La finalul spectacolului, a avut loc o discuţie deschisă între public şi tinerii actori.
Membrilor „3T” le-a fost apreciată munca atât de profesorii prezenţi în sală, cât şi de elevii veniţi să îi vadă.
„Am fost încântaţi să venim, să fim invitaţi de colectivul vostru şi elevii acestui liceu. Mă bucur că suntem astăzi aici. În continuare vă doresc succes! Sunteţi minunaţi! Să aveţi încredere că aţi pornit pe un drum frumos şi tot binele vi-l doresc! Succes”, a transmis profesoara Camelia Popica liceenilor.
„Din câte am văzut sunteţi talentaţi, emoţiile de început au trecut. Eu cred în voi, cred că puteţi ajunge departe cu ceea ce faceţi şi mă voi bucura să vă văd şi în viitor. Felicitări”, a transmis o elevă a Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.
Întrebări din public, pentru trupa „3T”
Spectacolul de vineri nu a fost unul obişnuit, deoarece, după cum scriam mai sus, la finalul spectacolului intitulat „Tot ce-i românesc nu piere” a avut loc o discuţie unde cei din public au putut să pună întrebări liceenilor actori.
Prima care a luat cuvântul a fost Ionela Hermenean, care a fost curioasă să afle cum au fost cursurile de actorie la care membrii trupei au participat.
„Eu am fost destul de sceptic în ceea ce au constat aceste ore de curs. Nu mă gândeam că voi reuşi să scap de inhibiţii din prima, sau că voi fi următorul Leonardo DiCaprio sau ceva de genul, doar că am încercat, am fost perseverent. Chit că mi-a plăcut mai mult sau mai puţin, pentru că au fost şi momente în care îmi doream să strâng tot şi să plec, dar nu, am spus: <<Sunt aici cu o datorie şi trebuie să o îndeplinesc!>> şi în cele din urmă mi-a plăcut, m-a făcut să simt că am realizat ceva şi sper să reuşesc să fac lucrul acesta în continuare”, a transmis Florin Buzea, membru al trupei, publicului.
O altă elevă a liceului tehnologic „Nicolae Bălcescu” a fost curioasă să afle ce înseamnă pentru actori trupa „3T” şi ce planuri au aceştia pe viitor.
„Trupa <<3T>> este o familie. Noi suntem uniţi, ne ajutăm, suntem acolo unul pentru celălalt în orice situaţie. După cum aţi văzut, avem colegi care se ocupă de sunet, de recuzită şi aşa mai departe. Pe viitor, dorim să facem şi alte scenete, ca să încântăm publicul cu ceva mai nou, nu neapărat din domeniul trecutului (n. red. scenete). Vrem să facem cât mai multe, să ajungem cât mai departe”, i-a răspuns Maria Baniţă, membră a trupei „3T”.
„(...) avem nevoie şi de activităţi culturale”
Pentru că s-a ridicat această nouă idee, despre continuitatea trupei „3T” şi despre viitoare piese de teatru realizate de aceeaşi trupă, am fost curioşi care este posibilitatea ca trupa să primească noi finanţări din partea Consiliului Local al Oraşului Întorsura Buzăului.
„Eu întotdeauna am considerat şi consider că orice înseamnă granturile date de către Consiliul Local pentru activităţi culturale şi sportive trebuie să fie şi să continue să fie cât mai multe şi mai mari în cuantum. Avem nişte probleme tot mereu, pentru că întârziem cu documentaţia. An de an o să fie, sper ca cine va mai fi în Consiliu, pentru că urmează alegeri, să continue lucrurile bune şi să dea bani pentru astfel de activităţi culturale, sportive şi de tineret pentru că avem nevoie şi de activităţi culturale”, a transmis, pentru Observatorul de Covasna, Rareş Iagăr, membru în Consiliul Local al Oraşului Întorsura Buzăului.
Să fie oare posibilă crearea unei noi trupe de teatru întorsurene, de data aceasta cu elevi de la LTNB?
Am profitat şi noi de momentul în care s-au purtat discuţii deschise între membrii trupei „3T” şi public. Aşadar, am luat microfonul şi i-am rugat pe elevii din sală să ridice mâna dacă şi-ar dori să facă parte din trupa „3T” sau, de ce nu, să creeze chiar ei o nouă trupă cu elevi de la „Nicolae Bălcescu”
Mâinile ridicate nu putem spune că au fost multe, însă au fost câte trebuie pentru a ne putea gândi că este posibil ca tinerii din zonă să îşi dorească şi mai mult teatru, pentru că lipsa acestuia se simte.
Profesoara Andreea Nicoleta Filofi, cea care i-a adus pe elevii de la LTNB la spectacolul de teatru, este de părere că elevii de la liceul tehnologic s-ar implica într-un eventual proiect care ar presupune înfiinţarea unei noi trupe de teatru.
„Sunt convinsă că s-ar implica, ar spune da unei asemenea idei, tocmai pentru că mulţi dintre ei se manifestă în sensul acesta. Îi văd şi în timpul orelor că ştiu să interpreteze un rol. În cadrul exercițiilor de la limbă şi comunicare îşi intră repede în rol. Dacă avem o secvenţă de dialog pe care o punem în scenă, reuşesc să interpreteze şi am văzut că îşi doresc lucrul acesta chiar când au fost întrebaţi la finalul spectacolului dacă s-ar implica. Am văzut nişte mâini ridicate, da, sigur ar fi interesaţi şi ar fi o cale pentru ei să se dezvolte şi din punct de vedere personal, să aibă mai mult curaj în ceea ce priveşte exprimarea unei opinii, a unui sentiment, a unei emoţii”, ne-a mai împărtăşit aceasta.
Rămâne de văzut care este viitorul teatrului în zona Întorsurii Buzăului, însă cu siguranţă începutul este promiţător, deoarece tinerii membrii ai „3T” oferă un exemplu că se poate şi, astfel, poate prind curaj şi alţi tineri să facă ceea ce îşi doresc şi ceea ce ei consideră că li se potriveşte.
Proiectul prin care s-a înfiinţat trupa de teatru „3T” a fost finanțat de Primăria și Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului.
David Leonard Bularca