O expoziție superioară celor de la București!
A III-a ediție fotobienală a Ținutului Secuiesc organizată în colaborarea Centrelor de Cultură a Județelor Covasna și Harghita cu parteneriatul Consiliilor județene din Ținutul Secuiesc a fost un succes pe măsura așteptărilor, apreciată la maximum de către Eugen Negrea, presedintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, membru al juriului. Sâmbătă la gala decernării premiilor am aflat și câștigătorii premiilor de 660, 440 respectiv 220 de euro.
Juriul a avut sarcina de a alege pe cele mai bune 1516 fotografii sosite de la 283 de persoane din 17 țări participante, împarțite pe trei categorii. Ca de obicei, în cadrul secțunii deschise (Open) au participat cele mai multe opere, mai puțini artiști și-au însușit tematica Pâinii, în timp ce la cea de a treia categorie, Mișcare, au concurat un număr de opere peste așteptări. La gala decernării premiilor bienalei ținută în incinta Teatrului Tamási Áron, au participat Tamás Sándor, presedintii Asociatiei Artistilor Fotografi din Ungaria, Eifert Janos, respectiv din Romania, Eugen Negrea, invitatul special al bienalei, Eberhard Schuy, reprezentantul Canon, Török Ferenc, Șeful reprezentantei Est-Europene al firmei, sponsorul principal al evenimentului,acestia fiind cei care au anuntat urmatorii căștigători ai categoriilor sus-amintite:
Open:
Premiul I.: Hans Gindlesberger (SUA) / cu fotografia Fără titlu / Aburi/ Sunt in filmul nepotrivit
Premiul II: Teresa Meier (SUA) / Complicitate
Premiul III: Balázs Kralovánszky (Canada) / Umbra in lumina
Categoria Pâine:
Nu s-a acordat premiului I
Premiul II: Erzsébet Kozma (Romania)– Pâine de casa
Premiul III: Jiexiong Ye (China) – Pâine de orez
Mișcare:
Premiul I : Jiexiong Ye (China) / Școala
La fel, premiul I: Bence Máte (Ungaria) – Acțiune!
Premiul II: Károly Hlavathy (România ) Sfântu Gheorghe - cu seria Iluzie
Premiul III. Gábor Lajos (România) / Mișcarea liniștii
Premiul special oferit de Eifert János l-a primit Balázs Attila cu lucrarea Dans in soare
La categoria Open, Haragos Zoltán din Târgu Mureș a câstigat atât premiul oferit de Asociatia Română a Artiștilor Fotografi cât și pe cel al Asociației Mondiale a Fotografilor Maghiari.
A fost o jurizare foarte corectă, a apreciat Eugen Negrea, la deschiderea expoziției organizate la Centrul de Cultură Contemporană. Două zile a durat, ca după polemici, argumente si contraargumente să se nască un consens între noi. Dar a ieșit o expozitie de top, locul (galeria) e minunat, nici in București nu s-ar putea realiza mai bine.
Numărul și calitatea lucrarilor din categoria „Paine” a fost o dezamagire pentru juriu, dar aceștia au decis în unanimitate, sa acorde premiul I, la fel si în privința categoriei „ Miscare”, pentru ca acolo n-ar fi meritat nici unul din topul castigatorilor sa se claseze pe locul II.
Mărturisind că el e pasionat de fotografia de natura, Eugen Negrea a opinat: fotografii
din această zonă a țării excelează în acest domeniu, iar artiștii sunt uniti intr-o comunitate, ceea ce nu îi caracterizeaza pe cei din Bucuresti. Din alt punct de vedere, acele lucrări i se par bune, care sunt gândite dinainte, au umor, iar intre cele jurizate a găsit multe care se pot include in aceasta categorie.
Invitații speciali ai evenimentului, Eberhard Schuy, Eifert Janos și Răzvan Anghelescu în decursul celor două zile ale finalului săptămânii au ținuti mai multe workshopuri pe marginea categoriilor concursului, adică cei care s-au înscris, au avut ocazia sa învețe tehnici și trucuri de fotografiere a mișcării și a mâncărurilor, iar toți cei interesați au putut profita de ocazia unică acordată de firma Canon si anume, în sala de conferințe a Colegiului Székely Mikó specialiștii au asigurat lucrari de întretinere gratuite a aparatelor, în plus au adus cele mai noi tehnici, inovațiile încorporate în aparate Canon pentru profesioniști și amatori.
Bodor Tünde