CULTURA 19 mai 2025

Nicio zi fără SepsiBook: Ce nu știai despre Mircea Cărtărescu

de Mirela Cara Dragu | 733 vizualizări

Când spui „Mircea Cărtărescu”, spui mai mult decât un nume din literatura română contemporană. Spui un autor care iubește scrisul de mână în epoca tastaturii și care pare că vede adaptările cinematografice ca pe o formă de trădare. Și mai spui și un posibil laureat Nobel care visează, încă, la chitara şi muzica rock care i-a făcut adolescența mai frumoasă. 

Așa cum se știe deja, anul acesta, SepsiBook îl aduce în fața cititorilor covăsneni pe cel mai cunoscut scriitor român în viață, Mircea Cărtărescu. Poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, profesor universitar, Mircea Cărtărescu este una dintre vocile determinante ale literaturii europene contemporane, după cum îl prezintă organizatorii târgului de carte

Cât de apreciat este în toată lumea, cât de tradus şi notoriu, asta știm mulți. Dar haideți să ne uităm împreună și la câteva chestiuni pe care nu toată lumea le știe despre el. 

Toată viața și-a dorit să cânte la chitară

Înainte de a deveni simbolul literaturii române postmoderne, Mircea Cărtărescu a fost pasionat de chitară. „Toată viața am vrut să cânt la chitară, să fiu cântăreț rock, a fost vocația ratată a vieții mele”- declara celebrul scriitor în 2019 într-un interviu publicat de Forbes

Pe lângă literatură, afinitatea sa pentru rock i-a atras și mai mulți simpatizanți. Așa se face că, în 2024, la lansarea primului album, trupa de rock-alternativ „Solenoide”, din Peru, și-a numit prima melodie de pe album „Cărtărescu”, ca o formă de apreciere a scriitorului.

Preferă să scrie cu stiloul, nu cu laptopul

O curiozitate pentru lumea de azi, care pare subjugată tehnologiei, este aceea că Mircea Cărtărescu optează pentru scrisul de mână. Nu pentru că nu ar putea folosi tehnologia, ci pentru că simte că scrisul trebuie să vină direct „din carne, nu din mașină”. „Toate cărțile mele sunt scrise de mână, fără nicio revizuire. Am scris Solenoid în patru caiete mari, pe parcursul a cinci ani. Nu am avut un plan prestabilit – cartea s-a scris singură, asemenea unui copil care se dezvoltă în pântecele mamei, fără ca ea să știe cum. Nu sunt decât un portal prin care scrierile mele ajung în lume. De aceea, nu simt niciodată mândrie față de un roman al meu, ci doar recunoștință infinită. «Solenoid» este un organ vital al operei mele, alături de romanele «Orbitor» și «Theodoros», precum și de volumele de proză scurtă «Nostalgia» și «Melancolia». Nu este doar o scriere estetică, ci și una etică, pentru că exprimă iubirea mea față de oameni, față de adevăr și dreptate socială”, explică scriitorul pe pagina Booker Prize (nominalizat în 2025). 

Un autor citit în toată lumea, dar aproape imposibil de ecranizat

Menționat ca posibil câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură și atât de citit și de tradus, Cărtărescu rămâne autorul care consideră că, așa cum versurile au propria muzică, și literatura are propriul mod de a crea imagini, literatura fiind mai degrabă o experiență intimă pe care nu o poți trăi la intensitate maximă dacă încerci să o transpui în imagini. Și, la drept vorbind, cine ar putea transpune romanele «Orbitor» și «Theodoros» în cinematografie, fără să altereze o bună parte din esența lor. 

A fost respins de Academia Română

Deși atât de apreciat și de plin de succes în țară și dincolo de granițe, scriitorul nu a fost acceptat de Academia Română. Rezumatul motivelor pentru care nu a fost primit de celebra instituție îl face Nicolae Breban, care, în februarie 2025, spunea despre Cărtărescu: „Nu merită să intre în Academie. E un bun scriitor, dar nu e la nivelul Academiei Române”.

Dacă pentru membrii Academiei Române Cărtărescu este neinteresant, pentru noi și cititorii care vor să-l vadă la SepsiBook, este o prezență extrem de binevenită. Întâlnirea cu publicul va fi mai mult decât un simplu eveniment editorial. Va fi un adevărat fenomen cultural, căci Cărtărescu este un autor care, într-o epocă în care se scrie mult și se citește puțin, demonstrează că literatura are o magie proprie, pe care nicio altă formă de manifestare artistică nu o poate concura. 

Așadar, cei interesați, sunt invitați să urmărească în continuare campania „Nicio zi fără SepsiBook” în cadrul căreia vom publica zilnic povești, lucruri interesante despre invitați și perspective unice din lumea cărților cu care urmează să venim toți în contact la târgul de carte, care începe joi la Arena Sepsi.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.