Nicio zi fără SepsiBook: 4 zile în care cărțile ne arată că scriu viitorul
În timp ce România, își trăiește poate cel mai tensionat tur doi de alegeri prezidențiale din ultimul deceniu, Târgul de Carte și Festivalul de Literatură Contemporană SepsiBook vine să reamintească faptul că cea care construiește lumea este în continuare cartea, cu întreg conținutul ei de informații și cultură. Astfel, ediția a IV-a a SepsiBook, care începe joi, 22 mai, și ține până duminică, 25 mai, este o invitație deschisă la visare, reflecție, dialog și experiență culturală de nivel superior. Pentru covăsneni, dar și pentru oamenii din împrejurimi, urmează patru zile de literatură, ateliere, expoziții și evenimente care fac din Sfântu Gheorghe o hartă vie a lecturii.
Pentru că punem mare preț pe carte și cultură, noi, cei din redacția CovasnaMedia, în calitate de parteneri ai evenimentului, am decis să susținem SepsiBook printr-o scurtă campanie pe care am intitulat-o sugestiv „Nicio zi fără SepsiBook”. Aceasta reprezintă înainte de toate angajamentul nostru editorial de a furniza detalii despre invitați, evenimente și alte aspecte esențiale ce au legătură cu cel mai important eveniment editorial din județ.
Joi, 22 mai: Deschiderea maratonului cultural – între vis, artă și mari nume ale literaturii
Prima zi de festival începe puternic cu un eveniment dedicat adolescenților (13–15 ani), care sunt chemați la o întâlnire cu Dan Lungu, unul dintre cei mai simpatizați și mai traduși autori contemporani. Întâlnirea, „Principiul viselor comunicante”, are loc de la ora 11:00, Sala Club, amenajată în interiorul Arenei Sepsi. De la ora 12:00, copiii de 10-14 ani sunt invitați să descopere revista CulTuriștii, alături de redactorul-șef Mirela Cara Dragu, care va ține o prezentare interactivă despre ce înseamnă lectura pe hârtie și care sunt avantajele și dezavantajele A.I. și ale utilizării ei în procesul de formare și învățare.
La ora 16:45, iubitorii de artă se vor întâlni cu moștenirea grafică a lui Baász Imre, prin expoziția sa de ilustrații Kalevala, vernisată de Bordás Beáta, istoric de artă și director al Centrului de Artă din Transilvania EMŰK.
Ora 17:00 este ora la care începe ceremonia oficială de deschidere, cu participarea viceprimarului Sztakics Éva-Judit, a președintelui Consiliului Județean Covasna Tamás Sándor, a ambasadoarei Finlandei, Leena Liukkonen, alături de invitați de marcă precum Mircea Cărtărescu și Fekete Vince, și de Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Sf. Gheorghe – principalul organizator al SepsiBook.
Urmează apoi două momente de neratat pentru publicul adult: la ora 18:00, poeta Ioana Nicolaie în dialog cu Mihail Vakulovski, iar la ora 19:00 – o seară de gală cu doi giganți ai literaturii contemporane: Mircea Cărtărescu în dialog cu Visky András.
Vineri, 23 mai: Copiii citesc, gândesc, râd – o zi plină pentru mințile curioase
De la păpuși la cameleoni, de la scrisori florale la lecții de finlandeză – întreaga zi de vineri e despre descoperire.
Ziua va începe la 9:00 cu spectacolul de teatru de păpuși „Un arici mofturici”, o producție a Teatrului „Arlechino” din Brașov, urmat de dialoguri cu scriitoarea Ioana Nicolaie și de întâlnirea interculturală cu scriitorul finlandez Timo Parvela (la care se asigură traducere în limba română).
De asemenea, copiii de 8–9 ani vor lucra creativ cu Iulia Iordan în cadrul atelierului „Primul Punct și al Doilea Punct”, iar cei de 8–12 ani vor învăța de la Luminița Corneanu, alături de cameleonul Cami, cum se scrie o poveste.
De-a lungul zilei, se vor desfășura ateliere de limbă finlandeză, unde copiii și tinerii vor putea învăța câteva expresii uzuale, prin jocuri interactive, susținute de voluntari de la Institutul Cultural Finlandez FinnAgora și de studenți de la UBB.
La ora 16:00, regizorul Radu Afrim și criticul Călin Ciobotari vor vorbi despre teatrul de azi, pornind de la volumul „Picătura prințului Rupert”, iar de la ora 17:00, Ioan T. Morar prezintă „Lindenfeld” în versiune maghiară, în dialog cu poetul Markó Béla.
Seara va aduce două momente remarcabile: „Sufletul timpurilor”, o întâlnire cu publicul adult a scriitorului Dan Lungu (ora 18:00), urmată de lansarea volumului „Cerșetorul de albastru” al lui preotului Crin-Triandafil Theodorescu. Seara de vineri se va încheia la ora 21:00, cu un concert Luiza Zan & Jazzpar Trio.
Sâmbătă, 24 mai: Aleargă. Inspiră. Creează.
Dimineața de sâmbătă va începe cu un episod de alergare comunitară (8:00 – „Aleargă bookuros!”) și yoga literară (9:00, cu Bogdán Zenkő). În paralel, va continua expoziția florală „În limba florilor” – un atelier de Ikebana de la ora 10:00.
De la ora 14:00, scena îi va aparține muzicii clasice, cu recitaluri de vioară și pian susținute de elevi ai Liceului de Artă „Plugor Sándor”.
După-amiază, SepsiBook va aduce în prim-plan literatura finlandeză pentru copii, printr-o prelegere susținută în limba engleză de Riikamari Muhonen, director FinnAgora (ora 17:00), urmată la ora 19:00, de întâlnirea cu celebra autoare Sofi Oksanen, în dialog cu traducătoarea Jankó Szép Yvette – un moment esențial pentru cei interesați de istorie, memorie și identitate feminină în literatura europeană.
Duminică, 25 mai: SepsiBook continuă în fiecare colț
În ultima zi, SepsiBook se încheie cu lansarea volumului „Andruni: Emoții șlefuite în versuri” (ora 12:00), în prezența autoarei și a redactorului Mădălin Guruianu.
Dincolo de evenimentele de pe scenă sau din sălile de conferință, SepsiBook va transforma întregul spațiu de la Arena Sepsi într-un univers al lecturii și imaginației. Expozițiile permanente sunt un punct de atracție în sine: de la „Ilustrații Kalevala” semnate de artistul Baász Imre, la cărți premiate pentru design de copertă, de la proiectele vizuale ale Editurii Gutenberg, până la expoziția biografică „Csönd ül szívemen” despre poetul Radnóti Miklós sau delicata lume ilustrată de Szegedi Katalin, fiecare colț va deveni o poveste vizuală.
Pe Coridor, vizitatorii vor putea alerga în timp ce ascultă cărți audio furnizate de Cărturești, în programul „Aleargă cu povestea în urechi!”, disponibil sâmbătă și duminică. Alături, proiectele „Călător în timp”, „Sună pe…!” și atelierele tematice vor transforma zona într-un spațiu viu, de explorare și conexiune.
Pentru tineri și copii, la AdoleScenă vor rula zilnic, între 11:00 și 20:00, scurtmetraje animate cu Mominii, cu subtitrare în română și maghiară, iar în UniVERSul copiilor, magia meșteșugului prinde formă: semne de carte, păpuși, pictură pe pietre, plastilină și origami – o invitație permanentă la creativitate.
Un moment special îi așteaptă pe cei interesați vineri, între 15:00–17:00, și sâmbătă, între 13:00–15:00, când se va desfășura Atelierul de confecționat marionete Momin – un spațiu de joacă și de stimulare a imaginației destinat atât copiilor, cât și părinților lor.
Așadar, în tot contextul tulbure în care se desfășoare anul acesta, din punct de vedere politic, SepsiBook propune un alt mod de a decide, îndemnându-ne pe toți să alegem cartea, dialogul și sensul.
Începând de azi, campania „Nicio zi fără SepsiBook” va aduce zilnic în atenția publicului cele mai importante momente, recomandări de carte și perspective ale invitaților. Pentru că, în ciuda zgomotului de fond, cultura a fost și rămâne singura voce clară.