MNCR – activități de educație muzeală și itinerarea unei expoziții temporare în județul Mureș
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat mai multe activități cultural-creative în zilele de 24 și 25 octombrie 2019, la sediul Școlii Gimnaziale din localitatea Apold, județul Mureș.
Cu această ocazie a fost itinerată expoziția foto-documentară „Personalități covăsnene și harghitene ale Marii Uniri”, din cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri.
Participanții au aflat de la doamna Ana Dobreanu, muzeograf M.N.C.R informații privind contribuția la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri, a unor intelectuali români originari din zona Covasna- Harghita, care au ocupat înalte demnități ecleziastice sau laice și care prin faptele lor se înscriu în galeria elitelor generației care a realizat întregirea României și a contribuit la consolidarea noului stat. Expoziția, prin urmare, pune accentul pe factorul uman dorind să conecteze generațiile actuale cu viețile și faptele unor personalități ale generației Marii Uniri, o generație care a scris istorie, o istorie ce a schimbat locul și rolul României într-o Europă ieșită atât de schimbată dintr-o confruntare fără precedent, pășind într-o altă coordonată temporară, o nouă epocă, cea contemporană.
De asemenea a avut loc o prezentare legată de istoria scrisului, pornind de la primele forme de scriere până la instrumentele moderne.
Muzeograful Florin Herțeg a coordonat atelierele de scriere cu tocul cu penița și cu pana. Cei mai mulți dintre elevi au ales să își scrie impresiile depre activitatea care a avut loc la ei în școală, find foarte încântați de instrumentele de scriere, pe care le-au încercat pentru prima dată în viața lor.
La activități au participat elevi de la: Școala Gimnazială Apold, Școala Gimnazială Șaeș și de la Școala Primară Daia Apold.
Mulțumim cadrelor didactice pentru invitație. Felicitări elevilor pentru participare și pentru interesul manifestat față de activitățile propuse.
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni este deschis față de parteneriate cu unități școlare, având o ofertă culturală bogată, ce cuprinde activități precum vizite la muzeu cu ghidaj de specialitate, lecții deschise, vizonare de prezentări media și filme documentare, ateliere creative, demonstrații de jocuri tradiționale, evenimente literare, jocuri interactive în cadrul expozițiilor de la muzeu etc.
Mai multe detalii puteți afla accesând site-ul www.mncr.ro.