CULTURA 4 iunie 2020

Manifestări consacrate unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon

de Agerpres | 1712 vizualizări
Palatul Chateau de Versailles Trianon, unde a fost semnat tratatul. Sursa - wikipedia
Palatul Chateau de Versailles Trianon, unde a fost semnat tratatul. Sursa - wikipedia

Împlinirea unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România, va fi marcată joi, la Sfântu Gheorghe, printr-un simpozion organizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, sub egida Academiei Române.

În cadrul simpozionului intitulat „Trianon 100. Un secol de la recunoaşterea internaţională a Marii Uniri“, ce va avea loc de la ora 15,00 la Centrul „Mitropolit Nicolae Colan“ din municipiu, vor fi prezentate lucrări realizate de profesori, cercetători şi arhivişti cu privire la acest subiect.

Organizatorii au anunţat că atât comunicările prezentate, cât şi alte articole pe aceeaşi temă, vor fi publicate în presa locală şi transmise în mediul virtual.

De asemenea, în cadrul programului celei de-a XXVIII-a ediţii a Zilelor Andrei Şaguna, care se va desfăşura pe 26 şi 27 iunie, va avea loc simpozionul cu tema „De la actul de justiţie din 4 iunie 1920 de la Trianon, la Dictatul de la Viena din 30 august 1940“.

Manifestările sunt organizate împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan“ şi Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita.

Asociaţia Calea Neamului a anunţat că joi, 4 iunie, începând cu ora 14,00, va organiza un eveniment cultural, cuprinzând poezie şi muzică românească, în faţa grupului statuar „Mihai Viteazul“ din Sfântu Gheorghe.

„Obiectivul este sărbătorirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care puterile internaţionale au recunoscut Marea Unire de la 1918. Cinstim jertfa de sânge a celor care-au luptat şi murit pentru Marea Unire, a ţăranilor în opinci militare şi a generalilor lor, care au consfinţit această jertfă prin campania din 1919, încheiată pe 4 august prin ocuparea Budapestei şi a eliberării Ungariei de comunism. În cerneala iscălirii Trianonului este acest sânge al românilor care au urcat la Cer pentru România Întreagă. Mergem la Sfântu Gheorghe, pe 4 iunie, acolo unde nici astăzi iredentismul maghiar nu recunoaşte Tratatul de la Trianon, nu recunoaşte că Transilvania este Pământ Românesc“, menţionează reprezentanţii asociaţiei, într-o postare pe Facebook.

O dezbatere online având ca temă „O sută de ani de Trianon“ va avea loc miercuri, de la ora 16,00, pe pagina de Facebook a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care este şi liderul organizaţiei UDMR Covasna.

Organizatorii menţionează că evenimentul „comemorează 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon“, iar printre invitaţi se numără istoricul şi cercetătorul Balázs Ablonczy din Ungaria.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.