CULTURA 28 august 2024

Lucrare de artă, donată Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 832 vizualizări

Colecţia Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe s-a îmbogăţit cu o operă de artă donată de artistul plastic Kőrösi Sándor, reprezentând un cap de leu în basorelief, a anunţat conducerea instituţiei.

Potrivit sursei citate, lucrarea a fost realizată în anii 1960, la începutul carierei artistului.

„Cu bucurie vă împărtăşim vestea că renumitul artist Kőrösi Sándor a donat o operă de artă specială Asociaţiei Vadon. Basorelieful de ghips care reprezintă un cap de leu, realizat de Korosi în perioada 1962-1964, pe vremea când studia la Liceul de Arte Plastice şi Aplicate din Budapesta, va fi de acum expus în Colecţia Cinegetică a Ţinutului Secuiesc. (...) Kőrösi Sándor a declarat că această lucrare a căutat mulţi ani un loc potrivit, iar Asociaţia Vadon a fost aleasă pentru că membrii acesteia iubesc natura la fel de mult ca şi el. Basorelieful Cap de Leu va fi expus în Colecţia Cinegetică a Ţinutului Secuiesc, unde fiecare vizitator va putea admira de aproape această operă de artă deosebită”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Reprezentanţii asociaţiei Vadon au precizat că Kőrösi Sándor s-a născut în 1948 în satul Biharia, lângă Oradea, iar de-a lungul vieţii a trăit în mai multe locuri, însă, în cele din urmă, s-a stabilit la Miercurea-Ciuc, în judeţul Harghita.

„Cariera sa artistică a început la Universitatea din Sankt Petersburg, unde a absolvit ca scenograf şi designer de costume. De-a lungul anilor, a explorat numeroase domenii artistice, inclusiv grafica, pictura, ceramica, vitraliile, lucrând şi ca decorator. Natura şi micile ei minuni au jucat întotdeauna un rol important în opera sa”, se mai menţionează pe pagina de socializare.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, care a aniversat anul trecut un deceniu de existenţă, funcţionează în Casa Bene, o clădire monument istoric din centrul municipiului reabilitată de Primăria oraşului cu fonduri europene.

Acesta cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă.

Cea mai mare donaţie, în valoare de circa 100.000 de euro, constând în trofee şi animale sălbatice împăiate, a fost făcută de Sárkány Árpád, patronul unei firme de turism cinegetic din Sfântu Gheorghe.

Printre exponate pot fi văzute cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna, un trofeu de râs medaliat cu aur, expus în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta, şi un crocodil de Nil, în lungime de peste patru metri.

Anul trecut, muzeul şi-a îmbogăţit colecţia cu câteva trofee de vânătoare aduse din Spania, printre acestea numărându-se un bivol african, un leopard, o impala, un urs grizzly şi un urs polar.

Muzeul cuprinde şi o zonă interactivă unde vizitatorii pot obţine informaţii prin intermediul unor touchscreen-uri despre speciile de animale şi pot „vâna” cu o puşcă cu laser.

Potrivit conducerii muzeului, peste 80.000 de persoane, majoritatea copii, au trecut pragul acestuia în cei zece ani de existenţă. Numărul mare de vizitatori se datorează în bună parte şi diversificării ofertei, în cadrul muzeului fiind organizate periodic proiecţii de filme, expoziţii de pictură şi fotografie, seminarii şi cursuri de ştiinţele naturii etc.

Foto: Vadon Egyesület/Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.