Interacting… theatre in education. Actori englezi la Sfântu Gheorghe
În urma cu doi ani, am participat la un curs de formare la Madrid cu tema „Învăţare interactivă”, organizat de Interacting Company din Marea Britanie, specializată în programe de instruire interactivă sau „o altfel de învăţare”. Aici am avut ocazia să cunosc un actor englez, David Hirtenstein, care pe lângă cariera actoricească se ocupa şi cu instruirea profesorilor pentru a folosi metode interactive în activitatea de predare - învăţare.
David Hirtenstein împreună cu colegul său Daniel Gott susţin în diferite ţări din Europa spectacole de teatru interactiv pentru elevi, oferind acestora o modalitate atractivă de instruire, de participare la spectacol şi nu în cele din urmă, de învăţare a limbii engleze. În urma parteneriatului de colaborare stabilit cu David Hirtenstein, am reuşit ca miercuri să îi invit în oraşul nostru pentru a prezenta un astfel de spectacol.
Elevi de la ciclul primar şi gimnazial ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” şi Liceului de Artă „Plugor Sándor” au participat la două spectacolele oferite de aceştia cu titlul „Saga vampirilor”.
Spectacolul a fost foarte dinamic, interactiv, elevii fiind în acelaşi timp actori şi spectatori. Cei doi actori au coborât de pe scenă în rândul publicului, antrenând astfel un număr mare de participanţi la spectacol. Muzica atractivă şi scenele comice au stârnit aplauze susţinute din partea spectatorilor mici şi mari. Deşi tot spectacolul s-a desfăşurat în limba engleză, felul în care elevii s-au implicat dovedea că aceştia înţelegeau foarte bine ceea ce se întâmpla pe scenă. Teatrul a devenit astfel o modalitate non-formală de educaţie cu mare impact asupra participanţilor.
Au colaborat la organizarea acestui spectacol profesori de la cele două licee, în mod special Adriana Bota şi Roxana Naum, precum şi Florentina Dumitraşcu, Raluca Andraş, Mihaela Vulpe, Iuliana Voicu şi Maria Solomon.
Profesor Constanţa Balog