CULTURA 24 august 2021

IN MEMORIAM. Florian Vasile Crețu (1943-2021) – un profesionist, om bun cu suflet mare, iubitor de istorie și cultură românească

de Covasna Media | 3574 vizualizări

Vestea trecerii la cele veșnice a medicului veterinar Florian Vasile Crețu (Puiu – pentru toți cei apropiați), a căzut ca un trăsnet. Deși în primăvara acestui an împlinise 78 de ani, Puiu Crețu era același om sociabil, optimist, generos, jovial, cu simțul umorului, o persoană cu care îți făcea plăcere să fii în preajma sa.

Despre prestigiul și prețuirea de care se bucura în cadrul comunității locale, cât și în întreaga țară, vorbesc convingător, printre altele, sute de mesaje de condoleanțe postate pe pagina sa de Facebook. Fiecare text în parte, și toate împreună, vorbesc cu emoție, respect și prețuire despre un OM minunat: „un prieten de o viață, un om cum rar întâlnești!...”, „un domn deosebit!”; „om bun și blând”; „prieten bun cu suflet mare”; „prieten drag care ne-a fost alături mereu”; „un om și prieten deosebit!”; „un om, într-adevăr deosebit”; „un mare și distins domn”; „un Mare Domn, din toate punctele de vedere!” ș.a. Sunt exprimate opinii precum: „Lumea o să fie mai săracă fără oameni ca tine”; „Doctore, puteai să mai zăbovești un pic, să ne bucuri cu ființa ta!”; „Ne vei lipsi tuturor, nea Puiu!” și altele asemănătoare.

Medicul veterinar primar Florian Vasile Creţu, s-a născut la 20 martie 1943, în comuna Hăghig, jud. Covasna, într-o familie de fruntași români, din care a făcut parte fratele bunicului său, medicul Miron Crețu (1887-1960) fost medic primar judeţean, prefect al județului Treiscaune și senator.

Cunoscutul compozitor și pianist maghiar, Bela Bartók a luat ore de limba română de la studentul Miron Creţu, de la Facultatea de Medicină din Budapesta. Colaborarea dintre Miron Creţu şi Bela Bartók a fost foarte strânsă, între ei s-au statornicit relaţii de prietenie care s-au menţinut toată viaţa lor.

Florian Vasile Creţu a urmat şcoala primară în comuna natală, gimnaziul în comuna Feldioara, jud. Braşov şi Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov. În anul 1971 a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti. Între anii 1971-1995 a lucrat ca medic veterinar la CAP Cernat, CAP Hăghig şi la Asociaţia Economică Intercooperatistă Chichiş, unde a îndeplinit funcţia de director. Profesionist recunoscut, medicul veterinar Florian Vasile Creţu a făcut parte dintr-o generație de specialiști care au situat zootehnia județului Covasna printre cele mai performante din țară.

În perioada 1995-2009 a fost şef al Poliţiei Sanitar-Veterinare, cu competenţe naţionale, din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna. În întreaga sa activitate a contribuit la dezvoltarea sectorului zootehnic din unităţile în care a funcţionat ca specialist şi apoi, la respectarea legislaţiei în domeniul producţiei şi comercializării produselor alimentare.

Educația primită în copilărie și tinerețe, în familie, școală și biserică și-a pus amprenta asupra conduitei intelectualului Florian Vasile Creţu, cunoscut ca un statornic iubitor de istorie și cultură românească. Bun cunoscător al istoriei locale, Puiu Crețu știa să prețuiască instituțiile de cultură și spiritualitate românească și să sprijine buna lor funcționare. Ani de zile, împreună cu familia și un grup de prieteni din Sfântu Gheorghe, a participat la Sfânta Liturghie, din noaptea de Învierea Domnului, la bisericile ortodoxe cu credincioși puțini, precum cele din Cernat și Lisnău, contribuind și la soluționarea unor trebuințe ale acestora. Bun cunoscător al limbii și culturii maghiare, Puiu Crețu a promovat buna înțelegere între locuitorii români și maghiari din județ. Familia Florian şi Antoaneta Creţu a participat la viaţa culturală și comunitară a municipiului Sf. Gheorghe şi a judeţului Covasna. O recunoaștere a meritelor sale profesionale și civice, a constituit-o acordarea titlului de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe, în anul 2013.

Puiu Crețu a fost un soț, tată, bunic și unchi iubitor și iubit. Împreună cu soția Antoaneta-Maria, au parcurs „un drum presărat cu dragoste și dăruire”. A iubit și ocrotit părintește pe cele două fiice Ruxandra și Cristina, cu familiile lor, și pe nepoții Daria, Justin și Vlăduț.

Prin firea sa sociabilă, Puiu Crețu a avut nenumărați prieteni, în toată țara. Știa să cultive prieteniile, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare. Era foarte atent la evenimentele din viața prietenilor, gata să fie alături de ei, la bine și la greu.

Fără Puiu Crețu vom fi mult mai săraci. Figura lui luminoasă, vorbele și faptele sale vor rămâne în sufletele noastre și, de ce nu, în documentele vremii, spre cinstea urmașilor săi. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în rândul celor drepți! Sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Ioan Lăcătușu

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.