CULTURA 27 mai 2010

În cadrul Abonamentului „Eugene Ionesco“ „D-ale carnavalului“ supratitrat în limba română

de Covasna Media | 1709 vizualizări
Sâmbătă de la ora 19, trupa Teatrului Tamási Áron va prezenta publicului din Sfântu Gheorghe piesa „D-ale carnavalului“ de Ion Luca Caragiale. Spectacolul montat de regizorul Alexandru Dabija este al doilea spectacol inclus în Abonamentul „Eugene Ionesco”, după „Mizantropul“ de Moliére în regia lui László Bocsárdi, prezentat la începutul stagiunii. Al treilea spectacol al acestui abonament („Copiii soarelui“ de Maxim Gorki) va avea loc în data de 10 iunie, iar al patrulea spectacol („Profetul Ilia“ de Tadeusz Słobodzianek)

Sâmbătă de la ora 19, trupa Teatrului Tamási Áron va prezenta publicului din Sfântu Gheorghe piesa „D-ale carnavalului“ de Ion Luca Caragiale. Spectacolul montat de regizorul Alexandru Dabija este al doilea spectacol inclus în Abonamentul „Eugene Ionesco”, după „Mizantropul“ de Moliére în regia lui László Bocsárdi, prezentat la începutul stagiunii. Al treilea spectacol al acestui abonament („Copiii soarelui“ de Maxim Gorki) va avea loc în data de 10 iunie, iar al patrulea spectacol („Profetul Ilia“ de Tadeusz Słobodzianek) se va amâna din cauză de boală până în stagiunea următoare.

Reprezentaţia de sâmbătă va avea loc în Sala Mare a teatrului şi va fi tradus simultan prin supratitrare în limba română. Prin încurcături amoroase, înşelăciuni, gelozii şi o mulţime de situaţii confuze izvorâte din corupţia veacului, „D'ale carnavalului“ demască şi satirizează toate defectele societăţii bucureştene din a doua jumătate a secolului 19. Acţiunea se petrece într-o frizerie şi după aceea într-o sală de bal de la periferie, iar personajele sunt exemple tipice ale acelei societăţi care, deşi încearcă să aibă atitudini franţuzeşti, şi-a ales din civilizaţia occidentală doar parfumul ieftin cu care încearcă să-şi ascundă mitocănia.

Despre actualitatea lui Caragiale regizorul Alexandru Dabija afirmă: „Trăim un sentiment de derută, o formă de delir zi de zi. Că e politic, că e social, că-i economic, este un sentiment de derută continuă, de lipsă de orizont sau de direcţie. Nu ştim exact în ce parte mergem, dar vorbim şi vorbim încontinuu, peste toată dilema noastră - şi asta e specific nouă, românilor - se aşează o mare de vorbe.”

Cei interesaţi şi nu au abonamente, vor putea cumpăra bilete la spectacol de la Biroul de Evenimente Culturale din oraş.

Preţul unui bilet este de 10 lei, pentru elevi şi pensionari se pot găsi bilete cu preţ redus de 5 lei. Informaţii la numerele de telefon: 0267-312.104, 0745-589.214 sau 0728-083.336.

Sursa foto: tamasitheatre.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigi, 27 mai 2010
Buna initiativa cu subtitrarea. S-ar putea aplica si altor spectacole.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.