Iconografii Kornelia şi Matei Schinteie, invitaţi să expună în Australia de Ziua Naţională a României
Iconografii Kornelia şi Matei Schinteie din staţiunea Covasna au fost invitaţi să expună de Ziua Naţională a României în capitala Australiei, Canberra.
Matei Schinteie a declarat miercuri că invitaţia a venit din partea ambasadorului României în Australia, Nineta Bărbulescu, iar lucrările vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii colective organizate cu prilejul recepţiei oficiale care va avea loc pe data de 1 Decembrie.
„Doamna ambasador ne-a descoperit pe internet şi ne-a invitat pentru că, mă gândesc eu, a apreciat munca noastră de-a lungul timpului, având în vedere că sunt 16 ani de când am deschis atelierul de iconografie din staţiunea Covasna. Sunt oameni care apreciază arta, oameni de cultură, bine educaţi care nu trec uşor cu vederea anumite lucruri de valoare (...) Pot să spun că în ultima perioadă am întâlnit în diaspora oameni foarte deschişi către cultură şi artă şi mă bucur că ne-au luat şi pe noi în considerare (...) Această invitaţie are o mare importanţă pentru noi, pentru că suntem cumva în vârful carierei noastre şi (...) vine, să spun aşa, ca o încununare a muncii noastre (...) Viaţa noastră e o viaţă de chilie, stăm câte 12-14 ore în atelier (...) şi Dumnezeu a rânduit ca noi să mergem în atâtea locuri frumoase, invitaţi de nişte oameni deosebiţi“, a declarat Matei Schinteie.
Iconografii covăsneni vor participa şi la festivalul cultural „România la antipozi“ care va avea loc pe 4 decembrie la Canberra, unde vor expune icoane şi câteva lucrări de pictură.
„Vom străbate 15.000 de kilometri, iar în călătoria noastră în Australia vom vizita trei mari oraşe - Melbourne, Canberra şi Sydney. Este o mare bucurie pentru noi să ne prezentăm lucrările în faţa comunităţii româneşti de la antipozi şi a australienilor iubitori de artă şi de frumos. Vrem să reprezentăm cu cinste staţiunea Covasna, judeţul Covasna şi România“, a mai spus Matei Schinteie.
Soţii Schinteie au mai expus în acest an la Copenhaga, la invitaţia Ambasadei României în Danemarca şi în Austria, la invitaţia Primăriei oraşului turistic Mödling, de lângă Viena.
De-a lungul timpului, lucrările lor au ajuns în multe locuri din întreaga lume, iar aceştia au credinţa că „nu există icoană pictată după canoane care să nu facă minuni, dar unele dintre ele săvârşesc minunile în taină“.