FOTO Balul Portului Popular de la Sita Buzăului a adunat peste 250 de participanți
Tradiția a prins viață din nou la Sita Buzăului. Sute de oameni, atât din zonă, cât și de departe, îmbrăcați în costume populare, au participat la Balul Portului Popular pentru o seară plină de muzică, dans și voie bună. Evenimentul a ajuns la ediția a IX-a și a adus pe ringul de dans oameni de toate vârstele pentru a demonstra că spiritul autentic românesc este mai viu ca niciodată. Ce îi motivează pe participanți să păstreze tradițiile și ce înseamnă pentru ei acest bal? I-am întrebat pe unii dintre cei prezenți pentru a afla răspunsul.
„Noi astăzi scriem în istoria comunei Sita Buzăului, într-o pagină, cea mai frumoasă activitate culturală a portului și cântecului popular din zona noastră. (...) În urmă cu 30-50-100 de ani, toți cetățenii erau îmbrăcați în straie populare, astăzi ne îmbrăcăm în costume populare doar atunci când venim la Balul Portului Popular sau cu anumite ocazii speciale”, a spus în debutul evenimentului, primarul comunei, Nicolae Stoica.
Gheorghița Boriceanu, originară din Barcani a fost pentru prima dată la acest eveniment, însă, după spusele ei, cu siguranță va mai participa.
„A fost prima ediție la care am participat și, sincer, mi-a depășit toate așteptările. M-a impresionat energia din sală, oameni de toate vârstele care au dansat toată seara. Am fost impresionată să văd atât de mulți tineri prezenți, dar și oameni veniți din alte colțuri ale țării, care s-au integrat atât de natural. Le vedeai entuziasmul în priviri, dovadă că bucuria dansului este cu adevărat molipsitoare. Cel mai mult mi-a plăcut atmosfera de comunitate, sentimentul că toți suntem acolo din drag pentru tradiție, folclor si dans popular. A fost ca o întoarcere în timp, ca și cum am trăit poveștile pe care ni le spun părinții și bunicii despre balurile de altădată. Cu siguranță voi reveni și la edițiile viitoare și abia aștept să aduc și alți prieteni cu mine”, ne-a spus Gheorghița.
Raluca Popa si Andreea Năprădean sunt două fete tinere din Sălaj, respectiv București, care au auzit de eveniment și au ținut morțiș să participe și ele.
„Eu am mai fost la balul portului la Rupea anii trecuți și am vrut să văd cum arată un bal în zona asta, Brașov-Covasna. Ne-am adunat o mână de oameni și am rămas până la final, noi am încheiat balul, ceea ce cred că spune totul legat de cât de bine ne-am simțit. Mi-a plăcut mult că toată lumea a dansat. Când a fost muzică de dans, s-au golit mesele efectiv. Toată lumea a dansat și am admirat asta, nu e la fel peste tot.
M-am bucurat să văd grupurile de dansatori și jocurile din zonă, mai ales brâul, despre care știam că e specific locului și se strigă de către bărbați. Mi se pare că genul ăsta de eveniment pune în discuție o chestiune de autenticitate și valoare a fiecărei zone etno-folclorice a țării și cred că e totodată un prilej extraordinar de închegare a comunității.
Nu știu dacă există baluri de felul ăsta peste tot în țară, dar cred că ar trebui”, ne-a spus Andreea.
Raluca Popa este din București și a auzit de eveniment pe Facebook.
„Mi-a plăcut foarte mult la bal. Nu mă așteptam să fie așa de intens și animat, ca și atmosferă. Auzisem că este genul de eveniment la care participă mai mulți oameni în vârstă decât tineri, dar am fost surprinsă să văd și destul de mulți copii și tineri, în general. Am aflat de bal de la o prietenă care a mai fost la genul acesta de evenimente și în alte sate. Ne-am gândit să căutăm dacă este ceva și în zona Covasna, apoi am dat de Balul de la Sita pe Facebook, am văzut imagini și video-uri de la edițiile trecute și am zis ca trebuie sa mergem și noi. Pentru mine a fost prima experiență de genul acesta, mi-a plăcut mult și vreau sa particip la cat mai multe ediții de acum încolo”, ne-a spus Raluca.
Ediția a XI-a a Balului Portului Popular din Sita Buzăului s-a bucurat de succes atât în rândul localnicilor, cât și al participanților veniți din alte zone ale țării. Oamenii au sosit îmbrăcați în costume populare atent alese, au adus coșuri cu bucate tradiționale și au contribuit la o atmosferă plină de voie bună.
Evenimentul a fost organizat de Căminul Cultural, Primăria și Consiliul Local din Sita Buzăului.