CULTURA Acum 12 ore, 54 minute

Festivalul DbutanT: premiat de UNITER, ignorat de stat. Organizatorii apelează la public pentru a salva ediția aniversară

de Mirela Cara Dragu | 181 vizualizări

Paradoxal, de ani de zile, cultura în România trăiește din premii și promisiuni, dar moare, încet și sigur, din lipsă de buget. Așa se face că, astăzi, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, organizatorul Festivalului D-Butan-T – o rampă de lansare fără echivalent în peisajul teatral contemporan – se vede pus în situația, să-i spunem elegant, inconfortabilă, de a lansa o campanie de strângere de fonduri publice pentru a putea organiza ediția aniversară a unui eveniment premiat recent de UNITER.

În loc să se ocupe de selecții și de pregătirea propriu-zisă a evenimentului, conducerea TAM este obligată în acest moment ca, din pământ, din iarbă verde, să găsească finanțare pentru a putea desfășura cea de-a X-a ediție a singurului festival de teatru din țară care le oferă tinerilor absolvenți o șansă reală de a se angaja sau de a lucra în proiecte relevante pentru cariera lor. Demersul e cu atât mai dificil, cu cât să găsești în mediul privat sponsori pentru evenimente culturale este ceva similar cu a găsi vegetație luxuriantă în deșert. Cum cultura adună dintotdeauna în săli un public numeric restrâns, oamenilor de afaceri le convine prea puțin, spre deloc, să dea bani știind că nu pot avea o vizibilitate largă de pe urma căreia să obțină niște avantaje care să le merite investiția – deși, în anumite contexte, se poate să îi vedem vorbind despre necesitatea educației și a evoluției în România, dar asta e altă discuție. 

Cert este că, acum, vrând, nevrând, organizatorii DbutanT au devenit fundraiseri de ocazie, cerând ajutor pentru supraviețuirea unui proiect cu adevărat valoros și cu rezultate dovedite.

Această tensiune absurdă – între recunoaștere națională și abandon instituțional – spune multe despre felul în care este tratată cultura în România: festivist la suprafață, dar indiferent în profunzime. Un decor frumos pentru o piesă în care nimeni nu mai știe cine e regizorul. 

Ce este DbutanT? Un festival care chiar face ceva

În cazul în care mai e cineva care nu știe deja, Festivalul DbutanT nu este genul acela de eveniment care oferă doar diplome și aplauze. Este un festival la finalul căruia tinerii participanți care se clasează pe primele locuri primesc premii ce constau fie într-un contract de muncă la Teatrul „Andrei Mureșanu” – au fost ediții în care premiul a fost un contract de muncă la Teatrul de Stat din Constanța, de exemplu – fie într-un contract de colaborare într-un spectacol care intră în repertoriul teatrului, având inclusiv șansa de a participa în alte festivaluri reputate din țară sau din străinătate. Nu e puțin lucru, într-un peisaj teatral în care debutul e adesea amânat pe termen nedeterminat, iar absolvenții sunt complet derutați și habar nu au de unde să înceapă cariera pentru care s-au pregătit 5 ani în mediile universitare. 

În plus, pe parcursul celor nouă ediții desfășurate până în prezent, festivalul a pus reflectorul, pe rând, pe mai multe specializări din domeniul teatral: actori, regizori, scenografi, coregrafi, compozitori și dramaturgi. În 2025, ediția a X-a, aniversară, va fi dedicată regizorilor debutanți – cu condiția, desigur, să se și poată organiza.

Un premiu UNITER și… nicio finanțare pentru ediția jubiliară

Apariția Festivalului DbutantT în palmaresul Galei UNITER 2025 a fost o validare binemeritată. Juriul a numit festivalul „un motor de căutare a artiștilor aflați la început de drum” – o definiție cât se poate de exactă. Problema este că acest motor, lăudat public, a rămas fără benzină exact când urma să împlinească 10 ani.

Lipsa finanțării pentru ediția aniversară nu este doar o dificultate punctuală, ci un simptom al unui sistem cultural lipsit de coerență, priorități și continuitate. Festivaluri de impact sunt puse în situația de a cere ajutor în moduri care, într-o societate normală, ar trebui să fie excepționale, nu uzuale.

Cum poate fi salvat festivalul

Teatrul „Andrei Mureșanu” este înregistrat în Registrul entităților pentru care se pot face deduceri fiscale, iar donațiile pot fi direcționate în contul instituției cu mențiunea „donație Festivalul DbutanT”:

Cont IBAN:

RO96TREZ25621G375000XXXX

CIF: 4969693

Sunt așteptate să doneze companiile care doresc să se implice și în educația și evoluția culturală a tinerilor, nu doar în evenimente de larg consum care oferă expunere masivă. Între acestea, cele care donează peste 10.000 de lei vor fi menționate pe toate materialele de promovare ale festivalului (afișe, flyere, roll-up-uri), ca formă de recunoștință publică, dar și ca un semnal de solidaritate culturală.

De asemenea, orice iubitor de teatru, care înțelege gravitatea situației și care dorește să se implice și să sprijine financiar festivalul este încurajat să doneze și să disemineze informația pentru ca, în felul acesta, cât mai multe persoane să afle de nevoia financiară a organizatorilor și să contribuie cu cât poate sau cu cât dorește. Cum se spune în asemenea situații, orice leu contează. În acest scop, se poate folosi link-ul:

https://whydonate.com/ro/fundraising/tinerii-au-prioritate-sustine-dbutant

Cei care au orice alte propuneri de întrajutorare a evenimentului pot contacta direct conducerea teatrului pentru a oferi soluții și sprijin real, mulat pe nevoile concrete ale organizatorilor.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.