FCRCHM cere MApN să intervină pentru finalizarea lucrărilor la Cimitirul Internaţional al Eroilor din Sfântu Gheorghe
Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) solicită Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să intervină pentru finalizarea lucrărilor de reamenajare a Cimitirului Internaţional al Eroilor din Sfântu Gheorghe.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES, că lucrările „au fost întrerupte de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, din aceleaşi considerente de intoleranţă faţă de eroii nemaghiari, din peste 10 ţări europene, ale căror rămăşiţe pământeşti sunt îngropate în acest loc”.
Potrivit unor documente de arhivă, în Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe sunt înhumaţi ostaşi din 12 ţări - România, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Cehia, Croaţia, Rusia şi Ucraina.
Fostul director al Arhivelor Naţionale Covasna, dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii FCRCHM, a declarat pentru AGERPRES că în acest cimitir se află osemintele a 90 de militari din armata austro-ungară înmormântaţi în morminte individuale şi ale altor 114 militari care au fost îngropate în osuarul aflat sub monumentul central.
Documentele găsite în Fondul arhivistic al Primăriei Sfântu Gheorghe relevă că cimitirul a fost amenajat între anii 1921-1935 şi că aici sunt înhumate osemintele militarilor răniţi în luptele de pe fronturile din Carpaţii Răsăriteni şi care au decedat în spitalul de campanie din Sfântu Gheorghe, amenajat în clădirea ce găzduieşte azi Muzeul Naţional Secuiesc.
Documentele atestă, de asemenea, că în cimitirul din Sfântu Gheorghe sunt înmormântaţi alţi 955 de militari români, precum şi din rândul celorlalte armate care au luptat în timpul Primului Război Mondial, ale căror oseminte au fost iniţial îngropate în morminte răzleţe pe teritoriul judeţului Covasna şi reînhumate aici, cu ritual creştin între anii 1929 -1935.
„Este un moment remarcabil realizat de Asociaţia Cultul Eroilor din perioada interbelică, conform legislaţiei de atunci, un monument şi un cimitir în care îşi dorm somnul de veci ostaşi din 12 ţări (...) Din păcate, acesta nu este pus în valoare şi nu este cinstit aşa cum se cuvine şi este o mare nedreptate pentru memoria acestor eroi”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.
În comunicatul de presă remis AGERPRES, conducerea Forumului şi-a exprimat, totodată, indignarea cu privire la întâmplările petrecute în ultimele zile la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului.
„Pe un drum deja de mult călcat, într-un şir de manifestări previzibil şi crescent orchestrate, o mână de extremişti maghiari au punctat din nou la capitolul atitudine antiromânească ostentativ afişată (...) Evident că este vorba de o acţiune duşmănoasă nouă, confirmată şi prin lovirea şi hărţuirea verbală a doi militanţi pentru drepturile românilor din zonele unde suntem numeric minoritari: George Simion şi Cosmin Iosub, în data de 17 mai a.c., cu care ne solidarizăm. Protestăm pe această cale împotriva unor asemenea manifestări şi ne exprimăm încrederea că justiţia va sancţiona pe cei vinovaţi de asemenea fapte de profanare, de huliganism, de violenţă. După cum se ştie, această acţiune nu este una izolată, întâmplătoare. După evenimentele din Decembrie 1989, s-a creat o adevărată tradiţie să avem în ţara noastră acţiuni de acest gen. Formaţiunile politice şi civice maghiare, organizaţiile de toate felurile ale acestei minorităţi naţionale au fost, şi sunt uneori, stindardul unor acţiuni ce încalcă flagrant prevederile legislaţiei româneşti şi a celei europene. Împotriva unor asemenea fapte, atitudini şi stări de lucru, FCRCHM şi-a exprimat şi îşi exprimă vehement opoziţia, cerând sancţionarea drastică a lor de către instituţiile abilitate ale statului român şi condamnarea fermă de către opinia publică, instituţiile de cultură, liderii de opinie şi mass-media. Conducerea FCRCHM solicită intervenţia autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, pentru sancţionarea celor vinovaţi şi intrarea în normalitate. Ne adresăm, în primul rând, Ministerului Apărării Naţionale care are datoria de a veghea la cinstirea ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de bătaie de-a lungul vremii şi de a nu permite ca memoria lor să fie întinată”, se mai susţine în comunicatul menţionat.